Átadták a Sikeres Gyulai díjakat a polgármester új évi fogadásán

Fotó Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Gratulálunk a KPE Gyulai választókerületi vezetőjének, Werner Györgynek a díjhoz. (kpe)

Elismerésben részesült Werner György, Tövisháti József, Lobó-Szalóky Lázár, a Japán Kertbarátok Köre Egyesület, a Hotel Gyula Kft. és Kopcsák Róbert

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az elmúlt évtized utolsó esztendeje meghatározó volt a város jövője szempontjából, egyben méltó befejezése is volt a 2010-es éveknek – fogalmazott újévi köszöntőjében Görgényi Ernő polgármester január 11-én a városháza dísztermében. A városvezető a szombati fogadáson Sikeres Gyulai díjat adott át Werner György üvegező mesternek, Tövisháti József kosárlabda edzőnek, Lobó-Szalóky Lázár zenésznek, a Japán Kertbarátok Köre Egyesületnek és a Hotel Gyula Kft.-nek. Sikeres Gyulai Diák elismerésben részesült Kopcsák Róbert, a Bay Zoltán Ösztöndíj pályázat legeredményesebb diákja.

– Az elmúlt évtized utolsó esztendeje meghatározó volt a város jövője szempontjából, egyben méltó befejezése is volt a 2010-es éveknek – kezdte beszédét Görgényi Ernő.

– Az elmúlt évtizedre városépítő korszakként tekinthetünk. Megépült az AquaPalota, miáltal 1984 óta első ízben létesült új fürdőépület a Gyulai Várfürdőben. Megmentettük és újjászerveztük a gyulai húsipart, azóta a Gyulahús Kft. sorra aratja a szakmai elismeréseket és a gazdasági sikereket. Megmentettük a pusztulástól, felújítottuk és európai színvonalú kulturális attrakcióvá fejlesztettük az Almásy-kastélyt. Megújítottuk a város első közparkját, a Göndöcs-kertet, benne a Vigadóval, a Kohán Képtárral és a művelődési központtal. Megépült a kórház új műtéti tömbje, amely XXI. századi színvonalat képvisel. És még valami, ami bár nem városunk területén létesült, mégis évtizedek óta vártuk: elkészült az M44-es első szakasza, amelynek jelentőségét nem lehet túlértékelni.

Mint mondta, a felsorolást hosszasan lehetne folytatni, de ezek azok az ikonikus jelentőségű beruházások, amelyek jól jellemzik a 2010-es évek fejlődését. Kiemelte: mindehhez szükség volt arra a gyümölcsöző együttműködésre, amely a gyulai politikusok és szakemberek, valamint Magyarország Kormánya között létrejött.

Kellett hozzá továbbá az a békés, alkotó szellemiségű közélet, amely a gyulai választópolgárok döntései következtében jellemezte az évtizedet, és amely lehetővé tette, hogy az energiákat, képességeiket és tudásukat ne a belső harcok megvívására, hanem a városért folytatott munkálkodásra fordítsák.

A városvezető azzal folytatta köszöntőjét, hogy ilyen előzmények után, Gyula polgárai 2019-ben ismét választáson dönthettek arról, hogy merre tovább.

– A polgárok – önkormányzati választásokon magasnak számító részvétellel – egyértelműen kifejezésre juttatták, hogy az elmúlt 9 év városépítő munkájának folytatására szavaznak. A gyulai választók nagy többsége egyértelműen azokat támogatta, akik beszámoltak elvégzett munkájukról és megfogalmazták közösségépítő terveiket. Bár a dél-békési szél befújta a szemetet a gyulai kampányba, a gyulaiak több évszázados polgári kultúrával felvértezve képesek elválasztani az ocsút a búzától – fogalmazott Görgényi Ernő.

Hangsúlyozta: a gyulaiak világossá tették, hogy nem kíváncsiak a lejáratásra, nem vevők az előrángatott rágalmakra, hamis vádakra és nem bízzák politikai szélhámosokra a város vezetését.

Hozzátette: a választópolgárok stabil képviselő-testületi többséget hoztak létre, így a döntések felelősségét továbbra is a Fidesz gyulai politikusai viselik, ezzel együtt a város teljes közösségét szolgálják, így továbbra is odafigyel a Gyulai Városbarátok Körének és a Demokratikus Koalíció képviselőinek véleményére, javaslataira, hiszen ők is szeretik Gyulát, az ő céljuk a település fejlesztése. A polgármester azt mondta számíthatnak az együttműködésre, ahogy ő is számít a partnerségre.

– A jó döntésekhez szerencsére vannak olyan vezérelveink, amelyek a pártpolitikától független gyulai értékrendből fakadnak. Közöttük az egyik legfontosabb számomra a polgári zöld gondolat, a teremtett, elődeink által létesített természeti értékek védelme és fejlesztése – húzta alá Görgényi Ernő.

Mint mondta, a fásítás és virágosítás politikai rendszerektől függetlenül a gyulai várospolitika része, a város növényállománya és zöldfelülete pedig az elmúlt évtizedben is folyamatosan nőtt, csak tavaly 734 fát ültettek el városszerte. A városhoz több mint 24 ezer hektár külterület tartozik, amelynek közel ötöde erdő, ezt pedig tovább szeretnék növelni a jövőben.

– Az elmúlt években jelentős energetikai korszerűsítést hajtottunk végre közintézményeinknél és az önkormányzati cégeknél, ezzel mi is hozzájárultunk Magyarország szén-dioxid kibocsájtásának csökkentéséhez – ecsetelte a városvezető, majd kifejtette, hogy tavaly több helyen is napelemes kiserőműveket telepítettek, valamint folytatták a megújuló energiára épülő fűtésrendszerek kiépítését is. Az elmúlt évtizedben megvalósított energetikai korszerűsítéseket Energiahatékony Önkormányzat díjjal jutalmazták 2019 őszén.

– Meg kellene tanuljuk azt, hogy nem körülöttünk forog a világ, meg kell tanulnunk tisztelni a természetet. Úgy tapasztalom, hogy Gyulán tényleg sokan gondolkodnak környezettudatos módon, mégis, még nagyon sok munkát kell elvégeznünk közösen a helyes szemlélet kialakítása érdekében.

A polgármester szerint a természeti értékek nem csupán a gyulaiak életminőségét javítják, de Gyula turisztikai vonzerejének is meghatározó elemét képviselik, amely téren szintén tovább erősödött a fürdőváros a Szent Miklós park rehabilitációjával. Más területeken is folytatódtak a fejlesztések: elkészült a Gyula-Városerdő kerékpárút, elindult az Almásy-kastély kiskastély-szárnyának felújítása, ősszel pedig bejelentették, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség 2,5 milliárd forinttal támogatja a Gyulai Várfürdő fejlesztését.

– Az elmúlt évtizedben nem csak az önkormányzat valósított meg turisztikai célú beruházásokat, hanem a magánszféra is. Szinte valamennyi gyulai szálloda megújult, fejlesztette szolgáltatásait. Romjaiból újjáéledt a Komló Hotel, új apartmanok, panziók épültek. Új, minőségi éttermek nyíltak a városban. Mindeközben jó együttműködés alakult ki az önkormányzat és a turisztikai szektor szereplői között. Az eredmények számokban is világosan láthatóak: tíz év alatt duplájára nőtt a városban évente eltöltött vendégéjszakák száma, az idegenforgalmi adóbevételünk pedig 2010-ben 56 millió forint volt, míg tavaly már 185 millió forint. Mindehhez szakmai elismerések is társultak – mondta Görgényi Ernő.

A városvezető aláhúzta: a fejlesztések a tavalyi évben sem szorítkoztak a turizmus területére, hiszen megújult – többek között – a Szivárvány Napközi Otthon, bölcsődék és óvodák, elkészült a Temesvári úti kerékpárút rekonstrukciója, valamint megépült a Béke sugárúti körforgalom is. A beruházásokat mind pályázati támogatásokból valósították meg.

– A jövő egyik stratégiai célkitűzése – a környezettudatos fejlesztéspolitika mellett, azzal szigorú összhangban – a helyi gazdaság jelentős fejlesztése annak érdekében, hogy a jövőben egyre kevésbé legyünk rászorulva a pályázati támogatásokra.

Mint mondta, a 2010-es év egy súlyos gazdasági válság közepén találta Magyarországot, azóta viszont mind az ország, mind a város gazdaság lábra állt. Iparűzési adóbevételünk 2010-ben 570 millió forint volt, 2019-ben pedig meghaladta az 1 milliárd forintot, ami az előző évhez képest 11 százalékos növekedés.

A polgármester beszélt a gyulai húsipar 2013-as újjászervezéséről és a Gyulahús Kft. azt követő sikertörténetéről, majd megjegyezte: egy városnak akkor egészséges a gazdasága, ha több lábon áll.

– Nagy becsben kell tartsuk a gyulai vállalkozásokat, de a város akkor tud nagyot lépni előre, ha újabb iparágak jelennek meg. A húsipar megmentése után ezért arra koncentráltunk, hogy új munkahelyeket teremtő beruházást vonzzunk Gyulára. De nem akármilyet. Nem környezetszennyező tevékenységet és nem összeszerelő üzemet, amelyet bármikor odébb lehet vinni olyan országba, ahol még olcsóbb a munkaerő.

Kiemelte: tudták, hogy olyan ágazatra van szükség, amely magas szintű felkészültséget és tudást igényel, hiszen az ilyen munkahelyek növelhetik a város megtartó erejét, valamint ezek képesek magas jövedelmet biztosítani a dolgozóknak. Végül 2018 novemberében ültek le a tárgyalóasztalhoz az Airbus Helicopters vállalt képviselőivel.

– Vitán felül áll, hogy az Airbus-gyár felépítése egy új korszakot indít el Gyulán. Megjelenik városunkban egy olyan ipari technológia, amely a világon a legfejlettebbek közé tartozik – mondta Görgényi Ernő, majd hozzátette, hogy folyamatnak köszönhetően a következő évtizedben jelentősen növekedni fog a város adóbevétele és az emberek jövedelme. A fiataloknak több oka és több lehetősége lesz Gyulán maradni.

– Nekünk gyulaiaknak vannak közös álmaink, közös céljaink és közös sikereink. Közösségben gondolkodunk, közösségben dolgozunk, lokálpatrióta közösséget alkotunk, így építjük városunkat. Ezt őrizzük meg a jövőben is, ezt kívánom magunknak a következő évtizedre – zárta beszédét a városvezető.

A köszöntő elhangzása után átadta a Sikeres Gyulai díjakat. 2020-ban Werner György, Tövisháti József, Lobó-Szalóky Lázár, a Japán Kertbarátok Köre Egyesület és a Hotel Gyula Kft. vehették át az elismerést. 2020 Sikeres Gyulai Diákja Kopcsák Róbert lett.

Tövisháti József, akit Gyulán csak Tüsiként ismernek, 1973-ban kezdte kosárlabdaedzői pályafutását. Kezdetben az Erkel Gimnáziumban tartott szakköröket lányoknak és fiúknak egyaránt. Később a GYSE férfi, majd női szakágát is irányította egyesületi szinten, majd 1996-tól a Gyulai Color KE felnőtt férfi csapatának lett a vezetőedzője, egészen 2015-ig.

A 2000-es években egymaga tartotta életben a gyulai kosárlabdát, edzést tartva az összes korosztálynak. 2013 óta a Gyulasport Nonprofit Kft. utánpótlásért felelős szakmai vezetője volt, egészen az 2018/2019-es tanév végéig. Az ő regnálása alatt élte a helyi kosárlabdázás a fénykorát: a Gyulai Color gárdája 2002-ben, 2005-ben és 2006-ban is az NB II-es felnőtt tabella 3. helyén végzett, valamint az utánpótláscsapatok is szép eredményeket értek el.

Több későbbi NB I-es játékos került ki a kezei alól, például Bődi Krisztián és Demkó József. Rajtuk kívül a sokszoros NB II-es pontkirály, Baráth Zoltán, vagy a jelenlegi Gyulai Color KE csapatának húzóembere, Házi Márk is neki köszönheti a sportág szeretetét.

Tövisháti József úgy fogalmazott: egy edző nem ér semmit a „hátország” nélkül, ezért a díja ott van mindenki kezében, aki valamilyen formában segítette őt a munkájában.

Fotó Gyulai Hírlap, Tóth Péter

Werner György épületüveges, díszmű üvegező mester. Évszázados hagyománnyal rendelkező üveges kisiparos dinasztia leszármazottjaként folytatja Gyulán e nemes foglalkozást. A vállalkozást 1872-ben alapította néhai nagyapai nagybátyja.

Nem csak magyar, hanem nemzetközi sikereket is magáénak mondhat. 1996-97-ben Gyimesfelsőlokon a gyimesi csángók Árpádházi Szent Erzsébet Líceumának teljes üvegezési munkálatait ő végezte el, a Magyarok Világszövetsége szervezésében. Szintén az ő nevéhez fűződik a Wenckheim kápolna üvegezése Bécsben.

2005-ben alapító tagja volt a Hagyományőrző Gazda és Kertbarát Egyesületnek, ahol 10 évig elnök is volt. 2014-től a Gyula és Környéke Általános Ipartestület titkára, ahol iparos társai gondját baját igyekszik megoldani, rendezvényeket, kiállításokat szervez. 2017-től a Gazda és Polgári Egyesület elnöke. Folyamatosan részt vesz szervezőként városszépítési feladatokban, mint például a gyulai virágosítási versenyben, vagy a legszebb konyhakertek megmérettetésében.

Werner György megköszönte kollégáinak, hogy ajánlották a címre, mint mondta, sok kedves elismerésben volt már része élete során, de ettől el is érzékenyült.

Lobó-Szalóky Lázár a Dirty Slippers frontembereként és szólóban is sikeres előadó. Három slágerlistás nagylemez, kilenc slágerlistás dal szerzője és előadója. Zenészként az elmúlt évben – hazánk mellett – Angliában, Romániában, Szlovákiában és Szerbiában is sikereket ért el. Több angol rádióban játszották a dalait, kétszer fellépett a legnépszerűbb román zenei fesztivál nagyszínpadán. Zenei tevékenységét jutalmazva, 2019-ben Pro Arte-díjat vehetett át. Legújabb dalát Bon Jovi és a U2 producerével, Tim Palmerrel készítette el. A dal számos Kárpát-medencei rádióban szól, angol változata Angliában, USA-ban, Olaszországban és Romániában is megjelent. Menedzserként a You and Media Management vezetője, a Karthago, a Bojtorján, a Republic és számos hazai népszerű zenei előadójának turné- és PR menedzsere.

A Suliturné program megalkotójaként számos fiatal figyelmét hívta fel az alkohol, a drog és a rákos megbetegedések veszélyeire. Tevékenységével jó példát mutat mind a gyulai, mind a magyar fiatalságnak, vállalkozása pedig folyamatos munkával látja el gyulai kisvállalkozókat.

Lobó-Szalóky Lázár kiemelte: az elmúlt tíz évben mindig úgy dolgozott, hogy a város Erkel Ferenc óta tartó magas színvonalú zenei életéhez további sikereket tudjon hozzátenni.

A Hotel Gyula Kft. tulajdonában lévő Wellness Hotel Gyula 2011 áprilistól üzemel jelenlegi formájában. A korábban Agro Hotel néven működő szállodát alakították át és bővítették négycsillagos, superior kategóriájú hotellé.

Az átalakítás után rövid idő alatt az ország egyik legkedveltebb szállodájává vált. Ezt támasztja alá az országos átlagot lényegesen meghaladó kihasználtságuk, valamint az elmúlt évek szakmai elismerései. A sikereket elsősorban a kiemelkedő családbarát és wellness szolgáltatásoknak köszönhetik.

2013-ban Az év szállása, 2014-ben Az év családbarát szállodája címet nyerték el a 4 csillagos kategóriájú magyarországi szállodák között. Szintén 2014-ben megkapták a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara önkéntes tagjainak kiírt elismerést, A év Békés megyei kereskedője, szolgáltatója címet.

Az ifj. Havas István vezette szálloda a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve, évente 35-38 fő szakmunkástanuló gyakorlati képzésében vesz részt. Elkötelezettek a jövő munkavállalóinak kitanításában, felkészült gyakorlati oktatókkal, szakmai felkészítéshez szükséges feltételekkel. Tevékenységük eredményességét jelzi, hogy évek óta Gyula legnagyobb helyi adófizető vállalkozásai közé tartoznak.

Havas István szerint egy cég csak akkor működik jól, ha a dolgozók tökéletese végzik a munkájukat, ezért nekik köszönte meg az elismerést.

A Japán Kertbarátok Köre Egyesület civil szervezetként alakult meg 2008-ban, azóta többféle értékteremtő munkát, szolgálatot végeztek. Japán konferenciát és kiállítást szerveztek, több alkalommal japán gyerekeket fogadtak ének-zenei kurzusra, akikkel megismertették Gyula zenei és kulturális életét.

Rendszeresen részt vettek a város által szervezett programokon így többek között Húsvéti dekorációkkal hívták fel magukra a figyelmet, de a Virágok Vasárnapján is találkozhattunk velük. Az általuk elkészített, kiállított tárgyakat óvodáknak, iskoláknak adományozták. Legjellemzőbb ismertetőjegyük a városi adventi koszorú, amelyet kilenc éven át önként készítettek el, amely a téli Gyula jelképé vált a Kossuth téri körforgalomban.

Bartóki László, az egyesület elnöke szerint egy ilyen díjat vehet át egy egyesületi elnök, az sosem neki szól, hanem a körülötte dolgozóknak, barátoknak és ismerősöknek, ezért nekik mondott köszönetet.

Kopcsák Róbert tanulmányait a Magvető Református Általános Iskolában kezdte, majd az Erkel Ferenc Gimnáziumban folytatta, frissen diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának Magyar alapszakán. A 2013-as matematikaverseny megyei fordulóján első helyezett lett, 2014-ben pedig második a Hajnal Imre Matematika Tesztverseny első kategóriájában.

Szép sikereket ért el az Erkel Diákünnepeken, a gyulai slam poetry esteken kétszer első és egyszer második lett, háromszor publikált szépirodalmi alkotást a Gyulai Hírlapban. Az eddigi legnagyobb szakmai sikere, hogy a 2019-es OTDK Humán Tudományi Szekciójában az Általános, leíró és kognitív nyelvészet tagozat keretein belül 3. helyezett lett.

Kopcsák Róbert hálát mondott a kitüntetésért, majd úgy fogalmazott: régen magának írt verseket, ma már a közösségéért teszi ugyanezt.

A rendezvényt a Gyulai Royal Dixieland Band koncertje, majd pezsgős koccintás zárja.

Forrás: gyulaihirlap.hu