Arra számítunk, hogy a világgazdaság egyharmada recesszióban lesz – borús jóslattal indít az IMF

Fotó: Ripost

Igencsak nehéz év vár a globális világgazdaságra, hiszen az Egyesült Államok, Kína és Európa is problémák tömegeivel néz szembe – ezért akár komoly visszaesés is elképzelhető.

„Arra számítunk, hogy a világgazdaság egyharmada recesszióban lesz” – mondta Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője egy hírműsorban, számolt be a BBC. Hozzátette: „még azokban az országokban is, ahol papíron nincs recesszió, emberek százmilliói számára tűnhet majd úgy, hogy recesszióban van hazájuk gazdasága”.

Véleménye szerint 2023 még küzdelmesebb és egyben „keményebb” lesz, mint a tavalyi év, ugyanis az USA, az EU és Kína gazdasága is lassuló pályán van. Az ukrajnai háború, az emelkedő árak, a magasabb kamatlábak és a koronavírus terjedése Kínában jelentősen megterhelik a világgazdaságot.

Látva az intő jeleket, az IMF még októberben csökkentette a világgazdaság idei évre vonatkozó növekedési kilátásait.

A bolgár közgazdász arra is figyelmeztetett, hogy Kína, a világ második legnagyobb gazdasága nehéz évkezdet elé néz 2023-ban. „A következő néhány hónap zűrös lesz Kína számára, és ez negatív hatással lehet a kínai növekedésre, valamint az egész régióra, és a globális növekedésre is” – fejtette ki.

A hétvégén közzétett adatokból a kínai gazdaság gyengélkedése olvasható ki a BCC szerint. A decemberi hivatalos beszerzési menedzser index (BMI) megmutatta, hogy a kínai ipari tevékenység már a harmadik egymást követő hónapban zsugorodott, méghozzá az elmúlt csaknem három év leggyorsabb ütemében, ami összefügghet a koronavírus-fertőzés terjedésével.

Problémát jelent, hogy az amerikai gazdasági visszaesés miatt ma kisebb a kereslet a Kínában és más ázsiai országokban, köztük Thaiföldön és Vietnamban előállított termékek iránt. A magasabb kamatlábak pedig a hitelfelvételt drágítják, ami azt eredményezi, hogy a vállalatok egy része úgy döntött, nem fektet be üzleti tevékenysége bővítésébe.

Ráadásul a növekedés hiánya arra késztetheti a befektetőket, hogy kivonják pénzüket a gazdaságból, és így főként a szegényebb országoknak kevesebb készpénzük marad az olyan létfontosságú importcikkek kifizetésére, mint az élelmiszer és az energia. Valutáik ezáltal veszíthetnek értékükből a virágzóbb gazdaságok valutáival szemben, ami tovább súlyosbítja a problémát.

A portál arról is ír, hogy az ázsiai csendes-óceáni térség évtizedek óta Kínától, mint a fő kereskedelmi partnertől függ, és most az ázsiai gazdaságok szembesülnek a kínai gazdasági lassulás tartós hatásaival.

„Kína most lazított ugyan a hazai Covid-korlátozásokon, ám ez nem jelent garanciát a problémák megoldódásra” – mondta el ezzel kapcsolatban a BBC által megkérdezett szakértő, Katrina Ell, a sydney-i Moody’s Analytics közgazdásza.

Ell szerint a globális recesszió elkerülhető, ám ez korántsem „lesz egyszerű”. „Európa nem fogja megúszni, az USA pedig a recesszió küszöbén tántorog” – tette hozzá.

Forrás: BBC, hirado.hu

https://hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2023/01/02/arra-szamitunk-hogy-a-vilaggazdasag-egyharmada-recesszioban-lesz-borus-joslattal-indit-az-imf