Áramszünetre készülnek Nyugat-Európában: Ausztriában elkapkodták az áramfejlesztőket az üzletláncban

Fotó csikszereda.piarista.hu

Szakértők szerint Nyugat-Európában egyre nagyobb a kockázata a nagyszabású, hosszan tartó áramkimaradásoknak. Az osztrák hadsereg egy abszolút részletes lakossági útmutatóval állt elő egy hosszabb ideig tartó energiahiányra. A Hofer üzletlánc pedig 600 eurós aggregátorokat kínált vásárlóinak, hosszú sorok alakultak ki, minden áramfejlesztő elkelt.

Az Einhell benzinüzemű generátor hétfőre elfogyott, bár az ára 600 euró, mintegy 216 ezer forint volt – írja a Heute.

A Hofer üzeltlánc az alábbi üzenettel kínálta eladásra az aggregátort: „ha ma az osztrák háztartásokban megszűnik az áram, általában rövid idő után újra rendelkezésre áll. De mi van akkor, ha több napig nincs áramellátás?”

Ausztria állítólag idén már egyszer épphogy elkerülte ezt a forgatókönyvet, és a szakértők egyetértenek abban, hogy Európában egyre nagyobb a kockázata a nagyszabású, hosszan tartó áramkimaradásoknak. Az osztrák hadsereg abszolút részletes útmutatóval állt elő egy ilyen helyzetre, ami szintén intő jel lehet.


„Gondolja át, mire van szüksége két heti megélhetéshez! Milyen különleges igényei vannak a háztartásában (kisgyermekek, háziállatok, idősgondozás stb.)? Fontos továbbá, hogy a hűtőben tartott élelmiszert gyorsan fogyassza el, hogy ne romoljon meg. Tervezzen úgy, mintha kéthetes kempingezésre készülne az otthonában!” – áll az osztrák hadsereg közleményében.

Az osztrák villamosenergia-árindex (ÖSPI) jelenleg történelmi csúcson van, de az áram ára várhatóan tovább emelkedik – olvasható a Heute cikkében.

A német katasztrófavédelem is megkongatta a vészharangot, szeptember végén közzétett videójában egy idős nő szerepel, aki lakásában télikabátban, sálban és kesztyűben ül, cserépből, gyertyák segítségével készít rögtönzött kályhát, illetve szigetelőfóliával zárja le az ablakot.

Forrás: hirado.hu