Áprilisi munkák a házikertben

A kép forrása: kertilap.hu

A téli takarást és a száraz ágakat áprilisban már el kell távolítani, mert kihajtanak, és károkat okoznak. Ha a talaj kiszáradt, minden növény ültethető. A kiültetéshez felhős napokat célszerű kiválasztani, nehogy a palánták azonnal kiszáradjanak.

A kép forrása: bokortanya.hu

Fontos, hogy a növények gyökereit a kiültetés előtt előzetesen beáztassuk. A dézsás növényeket egyszerűen merítsük egy vízzel telt edénybe, és várjunk, amíg már nem szállnak fel levegőbuborékok. A szabad gyökerű növényeket engedjük, hogy teljesen megszívják magukat. Áprilisban számos egynyári virág magja vethető, így például az őszirózsa. A nagyobb méretű egynyári virágokat enyhe időben már ki lehet ültetni. A többi évelőt jobb, ha virágzás után ültetjük ki. A gyepápolás első lépései: nitrogénben gazdag folyékony fejtrágyát adagolunk, majd öntözzük a gyepet. A gyepnemez levegőztetésérre szolgáló késes hengerezést, vagy kisebb területen a kézi átgereblyézést csak az első nyírás után végezzük el. Április végén lehet elkezdeni a fűmagok vetését. A dáliagumókat egymástól legalább 40 centiméter távolságra helyezzük el a tápanyagban gazdag földbe. Most ültethetjük el a kardvirág gumóit is. Napos időben a balkon- és dézsás növényeket is szoktathatjuk a szabad levegőhöz, de ezeket a növényeket se tegyük ki az erős napsugárzásnak. Talajvizsgálatot mindenképpen érdemes a kert talajából végezni. A talajvizsgálaton alapuló trágya adagolással pénzt takarítunk meg, és kíméljük a környezetet. A pillangósvirágúak, így a zöldbab, a zöldborsó gazdagítják a sovány talajt nitrogénnel. Az uborka és a cukkini a melegben kikelnek, és később a melegágyban megerősödnek. Fólia alá vethetjük már a karfiol, a karalábé és az édeskömény magját. A szabad földbe mehet már a zöldborsó, a póréhagyma, a sárgarépa, a hónapos retek, a hagyma, a fejes saláta és a vetőburgonya.

A jó minőségű vetőburgonya. – A kép forrása: vetomag-arak.eoldal.hu

Időszerű a jégsaláta, a brokkoli és a gumós édeskömény elültetése is. Eldugható már a földbe az új hagyma is, szépen fog fejlődni, és rövidesen fogyasztható is. A komposztdombot át lehet helyezni, ha kell, öntözzük meg. – A bogyósgyümölcsűek ültetése is áprilisban történik. A bogyós gyümölcsű cserjéket most szaporíthatjuk bujtásról. A cserje egyes hajtásait hajlítsuk le, vezessük a földbe, majd eredményes gyökereztetés után válasszuk le az anyatörzsről. A szamócatövek közé terítsünk szalmát, hogy a gyümölcs később ne piszkolódjon be a földdel. A cseresznyevirág megtermékenyítéséről gondoskodni kell, ha nem öntermékeny a kertünkben díszlő fajta. Ehhez elegendő, ha virágzás idején egy porzó fajta ágát a fára felakasztjuk. Az őzibarack-fákat a virágzás ideje alatt is lehet metszeni. (Forrás: edenkert.hu