Antibiotikum helyett gyantasavak? Fordulat a csirketenyésztésben

Fotó 123RF

A gyantasavak pozitívan hatnak a csirkék egészségi állapotára.

Az mdpi.com arról számolt be, hogy a lengyel Olsztyni Egyetem kutatói – finn kollégáikkal együttműködve – több éven keresztül kísérletekben vizsgálták a brojlercsirkék és pulykák takarmányadagjaihoz adagolt gyantasavak hatását a szárnyasok egészségi állapotára.

Megállapítást nyert, hogy bár a baromfitápok jelentős arányban tartalmaznak különféle (részben telítetlen) zsírsavakat, a különböző fenyőfákból kinyerhető adalékok antibakteriális és gyulladásgátló hatása jelentősen javította a kórokozókkal szembeni ellenálló képességet, és nagy mértékben hozzájárult a bélbetegségek és egyéb fertőzések megelőzéséhez.

Az olcsón előállítható gyanták gyógyító hatását Ázsiában már évszázadok óta használják, többek között sebkezelésre, de a takarmányozási hasznosításra (kémiailag megtisztított és könnyen kezelhető formában) ez volt az első próbálkozás, amely teljes sikerre vezetett.

A lengyel és finn kutatók módszerét ma már több EU tagország, valamint Törökország, Thaiföld és Mexikó baromfitartói is alkalmazzák.

A gyantasavas kezelés lehetőségeit magyar baromfitartóknak is érdemes lenne alaposabban tanulmányozniuk.

Forrás: agroinform.hu, Tóth Endre