Angela Merkel: Nem csak német probléma a Földközi-tengeren kimentett emberek ügye

Fotó: AFP/John MacDougal

Németország a Földközi-tengeren kimentett emberek elosztására szervezett valamennyi akcióban részt vett, de ez nem csak német probléma – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Stralsundban.

Az Ostsee-Zeitung című lap olvasói fórumán az Észak-Afrikából a Földközi-tengeren át az Európai Unióba igyekvő menedékkérők ügyéről kérdésre válaszolva aláhúzta, hogy ez „valóban egy nagyon nagy probléma, amely a politikai munkában is sokat foglalkoztat
minket”. Mint mondta, alapvető elv, hogy „a tengeri mentés az emberségesség parancsa”, azonban ezt az elvet együtt kell érvényesíteni azzal az elvvel, hogy nem szabad az embercsempészeket támogatni, és az államok közötti együttműködéssel kell a problémát megoldani. Kiemelte, hogy nemcsak német problémáról, hanem Európa és Afrika közös problémájáról van szó, és „nem mindig a legszegényebbek, a leggyengébbek” érkeznek. Ezért együtt kell működni az afrikai országokkal, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM), hogy a leginkább rászorulók jussanak segítséghez, és a támogatás ne az embercsempész bűnszervezetek finanszírozásával legyen egyenlő.
MTI