Angela Merkel: Kínának és Németországnak kölcsönösen el kell ismerni oltóanyagaikat

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Angela Merkel szerint Németországnak és Kínának a WHO-n keresztül kölcsönösen el kell ismernie az oltóanyagokat.

Németországnak és Kínának az Egészségügyi Világszervezet (WHO) révén kölcsönösen el kell ismernie az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen használt oltóanyagokat – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a 6. német-kínai kormánykonzultáció előtt.

Nyílt és átlátható kommunkáció kell a vakcinák kapcsán

Angela Merkel a kínai miniszterelnökkel, Li Ko-csianggal közösen vezetett online tanácskozás előtt tett nyilatkozatában kiemelte, hogy

Kínának és Németországnak is fontos szerepe lehet a koronavírus-világjárvány elleni küzdelemben.

Hozzátette, ezzel nemcsak ahhoz járulhatnak hozzá, hogy saját lakosságuk beoltását lehetővé tegyék, hanem ahhoz is, hogy nyíltan és átlátható módon beszéljenek az oltóanyaggyártásról, valamint az oltóanyagokat lehetőség szerint kölcsönösen elismerjék, legalábbis az Egészségügyi Világszervezetnél – hogy így győzhessenek a vírus elleni küzdelemben.

Az EU és Kína átfogó megállapodásra készül

Angela Merkel felidézte, hogy a 2020 második félévi német európai uniós (EU-) elnökség idején sikerült lezárni a tárgyalásokat az EU és Kína átfogó beruházási megállapodásról. Erre a megállapodásra lehet felépíteni a jövőbeli gazdasági kapcsolatokat, amelyeket az átláthatóság,

a kölcsönös piaci hozzáférés és a korábbinál nagyobb jogbiztonság jellemezhet

– mondta a kancellár.

Az ENSZ egy másik szakosított szervezete, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által meghatározott alapkövetelményekkel kapcsolatban kiemelte: nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a munkavállalók mindenütt, Németországban és Kínában is megfelelő körülmények között dolgozhassanak.

Vannak nehéz kérdések is  

Azonban a német-kínai kapcsolatok a gazdaságnál jóval szélesebb kört, az élelmiszerbiztonságtól az éghajlat védelméig egy sor ügyet ölelnek fel, és vannak nehéz kérdések is. Hagyományosan ilyen kérdés az emberi jogok helyzete, és ezzel kapcsolatban vannak „nézeteltérések”, a többi között Hongkonggal összefüggésben – mondta Angela Merkel.

Németország az egyetlen állam, amelynek kormányával a kínai vezetés közös értekezletet tart.

A kormánykonzultáció intézményét 2010-ben hozták létre, a két kabinet kétévente ülésezik közösen. A két ország kapcsolatának erősségét jelzi, hogy Németország Kína első számú kereskedelmi partnere Európában, Kína pedig Németország első számú kereskedelmi partnere Ázsiában.

Az idei találkozót a koronavírus-világjárvány miatt online formában tartották, az eredeti menetrend szerint Peking lett volna a helyszín. A tanácskozás alkalmából aláírtak egy sor szándéknyilatkozatot, a többi között a klímavédelem ügyében folytatott tudományos kutatások területén kezdett együttműködés erősítéséről.

(MTI, mandiner.hu)