Angela Merkel: A szolidaritás azt jelenti, hogy legyőzzük a nemzeti egoizmusokat

A kép forrása: mandiner.hu

„A szolidaritás mindig azt jelenti, hogy legyőzzük a nemzeti egoizmusokat” – jelentette ki a német kancellár Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésének Európa jövőjéről folytatott vitáján, kedden.

 Angela Merkel, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja. – A kép forrása: hu.wikipedia.org

Angela Merkel hangsúlyozta: az egyéni nemzeti szintű döntések mindig kihatnak az egész közösségre. Aki a jogállamiság elveit kiüresíti a saját országában, csorbítja a civil társadalom jogait és a sajtószabadságot, az nemcsak a saját országában veszélyezteti a jogállamiságot, hanem egész Európában – hangoztatta a német kancellár, aki szerint a „tolerancia Európa lelke”. Angela Merkel kitért arra is: a kül- és biztonságpolitika terén való egységes fellépéssel lehet csak megvédeni Európa érdekeit, ezért el kell gondolkodni egy tényleges európai hadsereg létrehozásán. Megjegyezte: egy európai hadsereg nem a NATO ellenében jönne létre, hanem azzal együttműködve tevékenykedhetne. Létrehozása azt biztosítaná, hogy soha többet ne lehessen háború – húzta alá. „Saját kezünkbe kell venni sorsunkat, ha egységes közösségként fent akarunk maradni” – fogalmazott, hozzátéve: szükség van egy közös európai határvédelemre, egy ellenőrzési mechanizmus kiépítésére, hogy tudni lehessen, ki tartózkodik az unió területén és ki hagyta már el Európát. A beszédre EP-képviselők is reagáltak, Manfred Weber, a néppárti frakció vezetője felszólalásában arról beszélt, Európa jövője és egységének megőrzése érdekében fel kell hagyni végre azzal, hogy Brüsszelre hárítják a felelősséget. Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője a vita folyamán kijelentette, Orbán Viktor miniszterelnök „személyes keresztes hadjáratának és antiszemitizmusának tanúi vagyunk”, a Közép-Európai Egyetem (CEU) alapítója ellen, amely miatt az intézménynek be kell zárnia kapuit. Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő felszólalásában leszögezte, a német kancellár és pártja, valamint az Európai Néppárt súlyos kudarcot vallott, amikor „elmulasztotta kizárni soraiból a Fideszt és taktikai számításból megtűri Orbán EU-ellenes, il-liberális kurzusát”. (Forrás: MTI)

Magyarországot antiszemitizmussal csak olyanok vádolhatják, akik a teljes politikai vakságban szenvednek. Magyarországon ma a zsidóság a saját megállapítása szerint a kultúrájában új reneszánszot él. Illenék ezt figyelembe venni, és kinek-kinek a meggyőződése szerint értékelni. (KPE)