Angela Merkel: A járvány felerősödésével fenyeget az új mutációk terjedése Németországban

Fotó: MTI, EPA, Clemens Bilan

A fertőződések számának robbanásszerű emelkedésével járó újabb járványhullám elindulásával fenyeget Németországban a koronavírus új mutációinak megjelenése – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben. Beutazási korlátozásokat vezetnek be vasárnap nulla órai hatállyal Németországban a Csehországból és az ausztriai Tirol tartományból belépésre jelentkezőkre a koronavírus fokozottan fertőző mutációi miatt – közölte a szövetségi belügyminisztérium.

Elutasította a vasárnap lejáró csehországi szükségállapot meghosszabbítását a parlamenti alsóház csütörtökön. A rendkívül súlyos járványra való tekintettel a cseh kormány péntektől lezár három járást, és jobban korlátozza az ottani lakosok mozgását, mint máshol az országban.

Románia újabb 30 napra meghosszabbította a veszélyhelyzetet, érvényben marad az éjszakai kijárási tilalom, és továbbra is korlátozzák a gyülekezést. Horvátország és Szlovénia is fokozatosan enyhít a járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon. Szlovénia megszünteti a schengeni belső határokon lévő ellenőrző pontokat, így szombattól minden határátkelőhelyen át lehet majd kelni a Magyarországgal, Ausztriával és Olaszországgal közös határszakaszon. Eközben Ukrajnában tovább gyorsult a fertőzés terjedése.

MTI