Ámulatba ejtő hozamnövekedés: interaktív grafikonon nézhető, hogyan változott a magyar mezőgazdaság termésátlaga

Fotó: Shutterstock

Amíg 1930-ban összesen 2 milliárd embert élt a Földön, mára ez a szám 7,5 milliárdra nőtt. Egyre több éhes szájat kell etetni az erőforrásokból, ezért a mezőgazdaság nagy feladata, hogy azonos, vagy csökkenő termőterületen minél nagyobb terméshozamot érjen el. Az elmúlt néhány évtizedet vizsgálva szinte hihetetlennek tűnik egyes mezőgazdasági terményeink hozamnövekedése, amit kiválóan szemléltet egy adatújságírással létrehozott interaktív grafikon.

A termőterület nagysága nem növelhető a végtelenségig, sőt, a termékeny talaj kizsigerelése csökkenti a gazdálkodásra alkalmas földek tápanyagtartalmát. Ugyanakkor lényeges, hogy a gazdák a rendelkezésre álló területeken minél nagyobb termésátlagokat érjenek el. Az Átló cikkét szemléztük, amiben interaktív grafikonon mutatják be azt, hogy Magyarországon miképp alakult a főbb mezőgazdasági cikkek termésátlaga az elmúlt 80 évben. Jelentős volt a hozamnövekedés.

Százalékos változás

A diagramon több termény adatait is tanulmányozni lehet. Az összehasonlíthatóság kedvéért minden cikknek a százalékos változását jelenítették meg az 1928-as bázisévhez képest (a szarvasmarha- és a sertésszaporulat, valamint a zöldborsó termesztés esetében a bázisév 1938). Az éves termésátlagok nem csak a technológia fejlettségétől függenek, hanem az időjárás is jelentősen befolyásolja őket, de jól megfigyelhető a folyamatos hozamnövekedés – írják.

Forrás: magro.hu