Amnesztiát kaphatnak az illegálisan kutat létesítők

Fotó: Pixabay

Kútamnesztiát hirdetne a kormány és megváltoztatná a vízgazdálkodási törvényt, amivel a korábban illegálisan létesített öntöző kutak szabályossá tétele is megoldódna.

Nagy István a parlamenti expozéjában elmondta, hogy a felszíni vízkészlet nem elegendő az öntözési igények kielégítésére, mivel sok helyen nem vagy drágán lenne elérhető a vízfelszín alatti vízkészlet használata.

Tekintve azonban, hogy ezen kutak engedélyeztetése bonyolult és drága volt, több tízezer illegális öntöző kút létesült, amelyek szabályossá tétele megoldatlan probléma – írja az MTI.

A javaslat most ezen a helyzeten változtatna, valamint az ötven méternél nem mélyebb, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutak esetében nem írná elő az öntözési igazgatási szerv hatáskörébe tartozó engedélyezést.

Felszín alatti vízkivételt biztosító kút csak olyan területeken létesíthető, ahol a vízkivétel az ivóvíz-bázisokat, karszt- vagy rétegvíz-készletet nem érinti.

Nagy István agrárminiszter zárszavában közölte: az érintett kutakra úgynevezett okosórákat telepítenek majd, amelyek segítségével naprakész adatokkal rendelkezhetnek a vízhasználatról.

Forrás: magro.hu