Amit ma tudnunk kell a koronavírus járvány helyzetről

Fotó Stringer, Reuters

Gulyás Gergely: A kormány szerdán tárgyal a rendezvényeket érintő szabályokról

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kedden kijelentette: a kabinet szerdai ülésén tárgyal a rendezvényeket érintő szabályokról. A politikus kitért arra is, hogy a Települési Önkormányzatok Szövetsége 200 milliárdos önkormányzati hitelkeretére vonatkozó tervét azért nem támogatta a kormány, mert úgy döntött, hogy az önkormányzatok eladósodásának elkerülése érdekében, ha szükséges, akkor inkább célzott támogatást nyújtanak számukra, mint hiteleket.

„Van, akinek szabad tömegrendezvényt szerveznie, van, akinek meg nem. És ez felháborító szerintem” – közölte a Majka néven ismert rapper. „Mintha kifejezetten, speciálisan ránk íródott volna ez a szívatási törvény” – folytatta Majka, aki arra kérte a kollégáit, hallassák a hangjukat a megélhetésük érdekében. A felhíváshoz egyre-másra csatlakoztak az együttesek – közli a Blikk.

HIRTV.HU, BLIKK

Kásler Miklós: Egyelőre minden szigorítás érvényben marad

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a Spirit FM Spirit Show című műsorában azt hangsúlyozta: mindenki jól gondolja meg a külföldi nyaralást. „Ne utazzunk. (…) És az országon belül is kerüljük a tömegrendezvényeket, még akár az esküvőket is” – fogalmazott. A politikus arról is szólt: egyelőre minden szigorítás érvényben marad, a vírust pedig a határoknál kell megállítani. A kormány jelenleg úgy számol, hogy ősszel elkezdődhet a rendes iskolai tanév.

ATV.HU

5 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020, július 15 – 08:45

5 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4263 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, az elhunytak száma változatlanul 595 fő, 3126-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 541 fő. Az aktív fertőzöttek 39%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 45%-a budapesti. 125 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen.

Mától életbe léptek a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. Csak akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust a határokon kívül tartjuk. A külföldi az országokat három – piros, sárga, zöld  – kategóriába soroltuk. A  sárgával és pirossal jelölt országokból való beutazás esetén, a határon belépőket szúrópróbaszerűen ( közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérsékletmérést végeznek náluk és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karantént rendelnek el náluk a korábban megszokott módon. A határellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat a rendőrség végzi.  A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Amennyiben valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, sárga jelölésű ország esetén már 1 db negatív, piros jelölésű ország esetén 2 db negatív PCR-teszt esetén oldható fel a karantén.

Az országok besorolását a kormány illetve az országos tisztifőorvos hetente felülvizsgálja és a járványügyi helyzetnek megfelelően szükség esetén módosítja.

Forrás: koronavirus.gov.hu