Amikor megvesszük a tűzifát…

A kép forrása: beol.hu

Amikor megvesszük a tűzifát…

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, hol, kitől és milyen tűzifát vásárolunk, és persze az sem, hogy mennyiért. A tűzifa ugyanis hiánycikk. Épp ezért érdemes elolvasnunk az alábbiakat a vásárlás előtt.

1: A kivágástól számított időre mindig kérdezzünk rá: a tűzifa hiánycikk lett, gyakran előfordul, hogy „idő előtt” eladják, ami azt jelenti, hogy nem telt el elegendő idő ahhoz, hogy megfelelő mértékben kiszáradjon. A legideálisabb az, ha a kivágásától számítva legalább egy év telik el a tűzifa felhasználásáig. A jelenlegi helyzetben Magyarországon gyakorlatilag nem lehet hozzájutni ilyen szárított tűzifához, és gyakran még a nem eléggé kiszárítotthoz is lehetetlen. Az erdőgazdaságok készletei a korábbi évek hidegebb téli időszaka alatt kimerültek, és még nem tudták feltölteni azokat, mert nem mindig áll rendelkezésre megfelelő munkaerő ehhez. Ennek oka, hogy az építőiparból kivándorolt óriási munkaerő után maradt űr egyszerűen beszippantotta a fakitermelésben dolgozókat.

2: Telephelyen szerezzük be a tüzelőt, vagy ellenőrzött minőségű tűzifát vegyünk: mert egyre inkább elterjedt, hogy a tüzelőt a világhálón árulják – gyakran meglepően kedvező áron. Ha úgy döntünk, hogy online vásárolunk, legyünk fokozottan elővigyázatosak, ugyanis ezeken a felületeken nem biztos, hogy ellenőrzött a minőség. Erre utal, hogy mára már fogalommá vált a „tűzifaátverés”. Sokszor például nagyon magas víztartalmú, kifejezetten frissen vágott fát egy vagy két évig szárítottként kínálnak. Találkozhatunk korhadás vagy kártevők miatt csökkent fűtőértékű fával is, illetve a vegyszeres szennyezettség is gyakori. Épp ezért olyan eladótól szerezzük be a téli fűtőanyagunkat, aki a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) hatósági nyilvántartásában szerepel, és őrizzük meg a kapott számlát egy esetleges panasz esetére.

3: Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a vásárlást: ajánlott minél előbb megvásárolni a tűzifát. Egyrészt azért, mert megfelelően tárolva van ideje száradni a felhasználásig. A tárolásnál nagyon fontos, hogy a tűzifa felülről védve legyen a csapadéktól, de oldalt hagyjunk helyet a szellőzésre. Kellő odafigyeléssel pár hónap alatt akár 30 százalékkal is növekedhet a tűzifa fűtőértéke. Másrészt célszerű elegendő időt hagyni a faanyag megtalálására, hogy ne kényszerüljünk bele egy rossz ajánlatba pusztán az idő hiánya miatt.

4: Keressük a kevésbé feldolgozott fát, amely olcsóbb és könnyebben elérhető: a legkényelmesebb megoldás természetesen az, ha kandalló-kész fát vásárolunk, amely azonban jóval drágább a kevésbé feldolgozott tűzifánál. A faanyag feldolgozottságával arányosan ugyanis nő az ára és csökken az elérhetősége. A kandalló-kész és a feldolgozást igénylő tűzifa ára között akár 50-100 százalékos különbség is van. Ha spórolni szeretnénk, érdemes minél kevésbé feldolgozott tüzelőt vásárolni, majd azt a megfelelő védő-felszerelésben otthonunkban a szükséges méretre fűrészelni, hasogatni.

5: Gondoskodjunk egy nélkülözhetetlen társról a tűzifa darabolásához

Amennyiben a tűzifa rönkben érkezik hozzánk, nélkülözhetetlen lesz egy könnyű, egyszerűen használható, komfortos és biztonságos fűrészt beszereznünk. Ezeknek a paramétereknek tökéletesen megfelelnek a STIHL tűzifa-daraboláshoz ajánlott fűrészei, amelyek benzines, akkus és elektromos változatban is elérhetők. (Forrás: agroforum.hu)

Molnár László római katolikus diakónus, a Kisgazda Polgári Egyesület Somogy Megyei Szervezetének az elnöke – A kép forrása: Molnár László saját felvétele

Molnár László római katolikus diakónus, a Kisgazda Polgári Egyesület Somogy Megyei Szervezetének az elnöke: a Somogy Megyei Erdő- és Fagazdaság (SEFAG) is készít minden esztendőben a lakosság részére tűzifát. A megye aprófalvas kistelepülésein csak nagyon kevés helyen található földgáz-vezeték. Ennek következtében a tűzi fára nagy igény van. – Fontos tudni még azt is, hogy az erdei köbméter  1méter×1×1,7 métert jelent, ami 1 méteres hosszra vágott fából 1,7 méter magasra rakott farakás, ami megfelel nagyjából 10-12 q élőnedves keményfának. A helyzet ugyanis az, hogy az egy méter hosszúra vágott fatörzsekből és vastagabb faágakból nem lehet szabályos és tömör köbkockát rakni. – Azt javaslom mindenkinek, hogy gondosan olvassa el a fentebb leírt tudnivalókat, és a tűzifa megvásárlásakor legyen körültekintő. (KPE)