Amikor a gazda az eke-szarvára teszi a kezét, akkor előre kell, hogy nézzen

Az öntözés az általános éghajlat-változás miatt az agrárfejlesztés kulcsa lesz. - A kép forrása: redigoconsuling.hu

HVG: Amikor pár hete a visegrádi négyek és más tagországok agrárvezetői Bábolnán egyeztettek Ön elfogadhatatlannak nevezte a támogatás-csökkentést, pedig ez nem ellenünk szól, hanem a közös agrárpolitikára szán az Európai Unió a korábbinál kevesebbet. Hogyan akarhatnánk mégis többet?

Nagy István agrárminiszter: ez így van, de a kezdő javaslatra mondtuk, hogy elfogadhatatlan, innen minden alku kérdése. A Brexit objektív tény. Minimális célunk az, hogy csak annyival csökkenjen a támogatás, amennyit egy nettó befizető ország távozása jelent. Azért dolgozunk, hogy inkább megőrizzük a pozícióinkat, mert csak akkor tudunk fejleszteni. (A szövegközi képen Dr. Nagy István agrárminiszter. – A kép forrása: vadaszlap.hu)

HVG: Hiába nőtt a magyar mezőgazdaság kibocsájtása az elmúlt években, hatékonyságban még mindig sehol nem vagyunk az európai szinthez képest.

Nagy István: a termelési eredményeink növekedése az Európai Unióban dobogós volt az elmúlt tíz évben, benn voltunk az első háromban. És itt jön az önkritika, mert az egy hektárról begyűjthető jövedelem-termelő képességünkben valóban nagy elmaradásban vagyunk, ezt kell most már növelni. Ennek különböző elemei vannak: a mezőgazdaságot gúzsba kötő osztatlan közös tulajdon felszámolása, az öntözési területek növekedése, a vidékfejlesztési, a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programok pályázatai, amelyeken keresztül a feldolgozó üzemeket, beruházásokat támogatjuk. 2020 – 2021 –re teljesen más jövedelemtermelő képessége lesz az ágazatnak, egészen más irányban tudunk majd hozzájárulni a GDP-hez.

HVG: azt jósolta, hogy a termelés színvonalának fejlesztésével 10-15 év alatt el lehet érni az EU 15-ök szintjét – nem túl optimista ez? A hollandok, dánok fényévekre vannak, ehhez óriási pénzügyi befektetések és komoly változások kellenének.

Nagy István: lesznek jelentős befektetések uniós forrásból. (Részlet Nagy István Agrárminiszter HVG hetilapban megjelent interjújából – ezt a részletet szerkesztette Kékesi Márton, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének a tagja)