Amerikai–magyar együttműködésről tárgyalt az agrárminiszter

Fotó Nagy István, Facebook

Kutatási és képzési együttműködésben állapodott meg egyesült államokbeli látogatásán Nagy István agrárminiszter amerikai kollégájával, Tom Vilsack mezőgazdasági miniszterrel, akivel a klimatikus célkitűzések teljesítéséről, állategészségügyi, állatjóléti kérdésekről, valamint a John Deere vállalat hazai szerepvállalásának bővítési lehetőségéről is egyeztetett. A távirati iroda tudósítása szerint a tárcavezető a találkozó után kijelentette: a globális éghajlati, gazdasági és társadalmi kihívásokra csakis közös erőfeszítéssel tudunk válaszokat adni.

Amerikai kollégájával egyetértettek abban, hogy a mezőgazdaság fenntarthatósági kihívásaira a hatékony választ a technológia, az innováció és a képzés jelenti. A tárcavezető magyarországi látogatásra hívta meg a minisztert, hogy folytassák az együttműködésüket, kiegészítve a V4-es tagországok agrárminisztereivel.

– Az Egyesült Államok mögött álló tudományos tapasztalat nagy segítség lehet Európa számára is, hogy a jó utakat, a jó megoldásokat közösen megtaláljuk. A környezeti kihívásokra adandó válasz, a műtrágyafelhasználás csökkentése, a vegyszerek csökkentése, a talaj tápanyagtartalmának javítása, mind-mind nagyon komoly kérdés, amely előttünk áll és ezt meg kell oldani – hívta fel a figyelmet Nagy István.

Jó hírnek nevezte azt is, hogy az Egyesült Államokban már hét olyan vakcina van kutatási fázisban, amely segítheti az afrikai sertéspestis okozta nehézségek leküzdését.

A találkozón szó esett arról is, hogy milyen további együttműködés jöhet létre Magyarország és a John Deere amerikai mezőgazdasági gépeket gyártó vállalat között. Nagy István szerint a megfelelő mezőgazdasági megoldások megtalálásához szükséges precíziós technológiákat Magyarországon is szeretnék elterjeszteni, és ebben a John Deere-rel történő együttműködés új perspektívát jelenthet. 

A magyar tárcavezető arról is beszélt, hogy hosszú távon elképzelhetőnek tartja, hogy az amerikai vállalat Magyarországon bővítse gyártókapacitását.

A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció hivatalba lépése óta először jött létre amerikai–magyar miniszteri szintű találkozó, miután Nagy István kedden az Egyesült Államok szövetségi fővárosában, Washingtonban tárgyalt hivatali partnerével. A tárcavezető hétfőn egy amerikai farmot látogatott meg, ahol találkozott Joe Bartenfelderrel, Maryland állam agrárminiszterével, kedden megbeszélést folytatott Indiana állam agrárminiszterével, Bruce Kettlerrel, szerdán pedig a kongresszus mezőgazdasági bizottságának demokrata alelnökével, Jim Costával tárgyal.

Forrás: Magyar Nemzet