Amerikai lap: Ukrajna olyan súlyos veszteségeket szenvedett, hogy újra kellett gondolni a stratégiai terveket

Fotó atlasz.hu

A régóta várt ellentámadásban Ukrajna fegyvereinek és katonáinak húsz százalékát vesztette el a New York Times szerint

Sötét képet fest Ukrajna jelenlegi helyzetéről egy, a napokban megjelent riport a New York Timesban. Amerikai és európai forrásokra hivatkozva azt írják, hogy az ukrán ellentámadás első két hetében Kijev fegyvereinek és katonáinak húsz százalékát (!) vesztette el, köztük számos csúcskategóriás, NATO-országból származó eszközt. A veszteségek a következő hetekben mérséklődtek, de még mindig tíz százalék körül mozognak – írta a Mandiner.

A New York Times úgy folytatja: A veszteségek láttán az ukrán hadvezetés kénytelen volt taktikát váltani, a legtöbb szárazföldi műveletet leállították, helyette inkább tüzérségi rendszerekkel próbálják meg gyengíteni az orosz harcászati képességeket.

Emellett a mégis megvalósított szárazföldi támadások során is lényegesen körültekintőbben haladnak az ukrán csapatok, különös figyelmet fordítva az aknamezőkre. A lapnak ukrán katonák is nyilatkoztak, azt mondták: mindenki nagy áttörést remélt a szárazföldi műveletektől, az offenzíva azonban a veszteségek miatt jelentősen lelassult.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a lassulás okait részben nyugati szövetségeseire hárítja: azt mondta nemrég, hogy a NATO-országok fegyverei túlságosan lassan érkeztek, érkeznek meg Ukrajnába, ezért nem tudta időben megindítani az offenzívát, és az oroszoknak volt idejük készülni.

Forrás: Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230717-amerikai-lap-ukrajna-olyan-sulyos-vesztesegeket-szenvedett-hogy-ujra-kellett-gondolni-a-strategiai-terveket