Amerikai külügyminiszter: Teljesen megbízunk a lengyel nyomozók munkájában

Fotó Volodymyr Shuvayev, AFP

Minden négyzetmétert átnéznek a szakértők a kelet-lengyelországi rakétabecsapódás helyszínén, átfésülik a terepet, ahol szétszóródhattak a rakéta darabjai. Minden megtalált alkatrész döntő fontosságú lehet ugyanis az ügy kivizsgálásában. Az incidens kedden történt Przewodówban, az ukrán–lengyel határtól mindössze hat kilométerre. A rakéta egy gabonasilót talált el, de két, a közelben tartózkodó lengyel állampolgár életét vesztette. A településen élők azt mondják, a történtek óta minden megváltozott – számolt be az eseményekről az M1 Híradója. 

Az ukrán vezetés nem sokkal a keddi robbanás bejelentése után azonnal Moszkvát tette felelőssé. Az orosz hadvezetés ugyanakkor Ukrajnát vádolta provokációval. A szakértők az elsődleges vizsgálatok után megállapították, hogy legalább egy rakéta szovjet gyártmányú Sz–300-as légvédelmi eszköz volt. Ilyennel ugyan mind az ukrán, mind az orosz hadsereg rendelkezik, de mivel kisebb a hatótávolsága, az Orosz Föderáció területéről kilőve nem érhette volna el Lengyelországot.

Az incidens másnapján Joe Biden amerikai elnök azt közölte, hogy a robbanást okozó rakéta az ukrán hadsereg légvédelmi eszköze volt. Ugyanezt nyilatkozta a vizsgálatok előzetes eredményeire hivatkozva Andrzej Duda lengyel elnök is, sőt a NATO is erre az álláspontra jutott.

Volodimir Zelenszkij azonban mindezt nem fogadja el. Az ukrán elnök Joe Biden és a lengyel államfő bejelentését is visszautasította, mondván, hogy nem lehetett ukrán a lengyel területen felrobbant rakéta. „Személyesen vettem át az esti jelentést a légierő és a hadsereg parancsnokától. Nem kételkedem, ez nem a mi rakétánk volt, nem mi lőttük ki. Nincs okom nem bízni bennük” – fogalmazott Zelenszkij elnök.

Ez nem bizonyíték – így utasította vissza Joe Biden Volodimir Zelenszkij állítását, miszerint nem ukrán rakéta csapódott be Lengyelországban.

Közben az ukrán elnök újságíróknak azt is mondta, ragaszkodik hozzá, hogy saját szakértői is részt vegyenek Lengyelországban az ügy kivizsgálásában, sőt, szerinte az ukrán szakembereket már be is kellett volna engedni a baleset helyszínére.

Andrzej Duda elnök már járt a helyszínen, és azt mondta, Lengyelországnak és az Egyesült Államoknak is jóvá kellene hagynia, hogy ukrán szakértők érkezzenek a rakétabecsapódás helyszínére.

„Mindent a vonatkozó előírásoknak, a hatályos jogszabályoknak megfelelően kell elvégezni. Ha az Ukrajnából érkezett vendégek meg akarják nézni az eljárásokat, akkor ugyanazt tudjuk megmutatni nekik, mint amit nekem most mutattak. De ami az eljárásban való részvételt, az iratokhoz és az információkhoz való hozzáférést illeti, ahhoz konkrét szerződések, a nemzetközi jogban szabályozott indokok szükségesek” – magyarázta Andrzej Duda. Szóvivője pedig azt közölte, nagy valószínűséggel az ukránok láthatják majd a robbanás helyszínét.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy teljesen megbíznak a lengyel nyomozók munkájában, és a lengyel hatóságok mindenről folyamatosan tájékoztatják mind az amerikai, mind az ukrán vezetést.

Magas rangú tisztviselők egybehangzóan úgy fogalmaztak, hogy a lengyelországi robbanás az Ukrajna ellen végrehajtott orosz offenzíva következménye volt.

Forrás: hirado.hu