Amerikai admirális: Az ukrajnai háború csak a „bemelegítés”

Forrás: MTI

Amennyiben Washington nem változtat a nemzetvédelemhez való hozzáállásán, az Amerikai Egyesült Államokat könnyedén le fogja körözni Kína – jelentette ki az amerikai stratégiai parancsnokság irányítója.

Az ukrajnai konfliktus csak az előszobája egy az Egyesült Államokkal szemben a közeljövőben jelentkező nagyobb katonai kihívásnak – figyelmeztetett Charles Richard admirális, az amerikai stratégiai parancsnokság vezetője a Naval Submarine League 2022 Annual Symposium & Industry Update című konferenciáján tartott beszédében. A katonai parancsnok beszédét a The Wallstreet Journal és a The Jerusalem Post is szemlézte.

„Ez az ukrajnai válság, amelyben most vagyunk, ez csak a bemelegítés. Valami nagy közeledik, és nem fog sokáig tartani, amíg olyan kihívások elé kerülünk, amelyekre már rég nem volt példa”

– fogalmazott Richard. Az admirális arra is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok fokozatosan elveszíti elrettentő képességét Kínával és Oroszországgal szemben. Richard megjegyezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is előnyben van a tengeralattjárók terén – „talán ez az egyetlen igazi előnyünk” – , de még ez is erodálódhat, hacsak Amerika nem gyorsítja fel a tempót.

„Rendbe kell hoznunk a karbantartási problémáinkat, és beindítani az új építkezéseket. Évente három Virginia osztályú tengeralattjáró építése jó kezdet lenne” – lobbizott a haditengerészet mellett az admirális. Úgy folytatta,

„gyors, alapvető változásokat kell végrehajtanunk abban, ahogyan a nemzet védelmét megközelítjük. Ellenkező esetben Kína egyszerűen túl fog szárnyalni minket, és Oroszország sem megy sehová a közeljövőben.”

Kijelentette, az, hogy Kína tavaly sikeresen tesztelt egy hiperszonikus rakétát, amely körberepülte a Földet, azt jelenti, Kína bármelyik amerikai várost vagy létesítményt megtámadhatja, és talán anélkül, hogy időben észrevenné azt az Egyesült Államok.

Forrás: hirado.hu