Amerika számol, a világ figyel

Fotó EPA,Erik S. Lesser

Az amerikai választások kedd este véget értek helyi idő szerint, de még mindig tart a levélben leadott szavazatok összeszámlálása. Négy államban még minden lehet. Georgia, Nevada, Pennsylvania és Arizona államokban még több százezer szavazat vár összesítésre. Az éjszaka folyamán Joe Biden behozta hátrányát a republikánusnak tartott Georgiát és Pennsylvániában is alig 12 ezer a különbség Donald Trump javára. A választás napján ez a szám 600,000 is volt.

  • Négy államban még minden nyitott a verseny a két jelölt között
  • Donald Trump előnye elolvadt Georgiában és Pennsylvaniában
  • Az amerikai elnöknek még esélye van megfordítani a versenyt Arizonában és Nevadában
  • Amennyiben Joe Biden nyer Pennsylvaniában (20 elektori szavazat) akkor ő az új amerikai elnök
  • A republikánusok több államban is jogi lépéseket tesznek, Trump elnök csalást emleget
  • Joe Biden türelemre intette szimpatizánsait

 

Bident egy hajszál választja el a győzelemtől

Az éjszaka folyamán Donald Trump előnye elolvadt Georgiában, ahol már csak 1,700 szavazattal vezet. Korábban itt 300 ezres előnyt is mértek nála. A hagyományosan republikánus államban 2.445.568 szavazat érkezett Bidenre, és 2.447.343 Trumpra. Vagyis 49,4%-49,4% az állás.
Nevadában és Arizonában Joe Biden vezet.

Nevadában az állás egyelőre a következő: Biden: 604.251, Trump 592.813.
Arizonában: Biden: 1.528.109, Trump: 1.482. 442

A pennsylvaniai eredmény dönthet

Pennsylvania egyike azoknak az úgynevezett csatatér államoknak, ahol akár el is dőlhet a választás eredménye. Egyelőre Donald Trump vezet, ám a verseny óráról órára szorosabbá válik. A péntek hajnali összesítések szerint itt is rendkívül kiélezett a verseny.

Elemezők szerint Pennsylvania államban dőlhet el a választás, akár már pénteken. A 2016-os választás is nagyon szoros volt. Akkor Trump 0,7 százalékponttal verte Hillary Clintont.

Úgy tűnt, hogy sikerül megőrizni az előnyét. Az elnök kedden már 600 ezer szavazattal is vezetett. Péntek hajnalra ez 17 ezerre esett vissza, mert csak a szavazás lezárulta után kezdtek neki a levélszavazatok összeszámlálásához.

Pillanatkép péntek reggel: Biden: 49,3%, 3.262.850 voks, Trump 49,6%, 3.285. 239.

A kilátások Bidennek kedveznek. A még kint lévő mintegy 300 ezer szavazat döntő többsége levélszavazat, ahol eddig 75-80 százalékot szerzett. Sok szavazat érkezik még a hagyományosan demokratának számító Philadelphiából, ahol elsöprő eredményeket ért el a demokrata jelölt.

Jogi lépéseket tesznek a republikánusok

A republikánus elnök kampánycsapata bírósághoz fordult, hogy függesszék fel a szavazatszámlálást Pennsylvania és Georgia államban is.

A demokraták tudják, hogy csak akkor nyerhetnek, ha csalnak Pennsylvaniában, és ezt már az első napon megtapasztaltuk. Ezért nem engedik, hogy a republikánus megfigyelők megfelelően ellenőrizzék a szavazatszámlálást – közölte Eric Trump, az elnök fia, aki egyben a kampánytanácsadója is.
Az állam demokratapárti kormányzója visszautasította a vádakat.

„Szeretném leszögezni: Pennsylvaniában minden egyes voksot meg fogunk számolni. Harcolni fogok azért, hogy megvédjem az itteni választók jogait“ –  jelentette ki Tom Wolf, Pennsylvania kormányzója.

Trump és a Republikánus Párt egyébként már három tagállamban nyújtott be perkeresetet, a Philadelphia megyei választási bizottságot külön is beperelték, mert nem tette lehetővé, hogy a szavazatszámlálásnál jelen lehessenek republikánus megfigyelők.

Michiganben és Georgiában a bírák szinte azonnal visszautasították a perkeresetek befogadását,

Pennsylvaniában azonban Trump jogászcsapata győzelmet aratott, mert az érintett választási bizottságoknál lehetővé tették, hogy a Republikánus Párt munkatársai megfigyelőként jelen lehessenek a voksok megszámlálásánál.

Ugyanakkor Pennsylvania főügyésze, Josh Shapiro – akit az amerikai sajtó demokrata pártiként mutatott be – a CNN televíziónak adott interjújában úgy vélekedett, hogy a Trump-kampány perkeresetei „inkább politikai, mint jogi dokumentumok”.

Az Egyesült Államokban egyre feszültebb a hangulat az elnökválasztás miatt. Szerdán több nagyvárosában is utcára vonultak az emberek.

Joe Biden türelemre intett

Csütörtökön Joe Biden demokrata párti elnökjelölt szintén a saját győzelmét jövendölte. „Nem kétséges, hogy amikor a szavazatok számlálása befejeződik, akkor Harris szenátort (Kamala Harris alelnökjelöltet) és engem nyilvánítanak majd győztesnek” – mondta rövid nyilatkozatában Biden. Tartózkodott azonban attól, hogy győztesnek mondja magát.

Biden arra kérte az amerikaiakat, hogy legyenek türelmesek.

„A demokrácia néha zűrzavaros, és néha kis türelmet is igényel. De ezt a türelmet siker koronázza immár több mint 240 év óta” – jegyezte meg.

Trump csalást emleget

Ha a „jogszerű” voksokat számolják, akkor ő nyerte a választást – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban csütörtök este tartott sajtótájékoztatóján. Mint mondta: azt, hogy a szavazatok számlálása még mindig tart, ő úgy értékeli, hogy választási csalásra készülnek.

„Ha csakis az érvényes szavazatokat számlálják meg, akkor könnyed győzelmet aratok” – mondta. Konkrét példák és bizonyítékok említése nélkül hangsúlyozta: egy sor zavarba ejtő szabálytalanság történt a választásokon szerte az országban.

 „Ha figyelembe veszik a jogszerűtlenül leadott szavazatokat, ha beszámolják a későn érkezett voksokat is, ez azt jelenti, hogy megpróbálják elcsalni a választást” – fogalmazott. Elismerte, hogy Georgiában és Pennsylvaniában a szavazatszámlálás során jelentősen csökkent az előnye. Donald Trump kilátásba helyezte, hogy a republikánusok pereket indítanak, és a választás tisztaságáról folyó viták szerinte valószínűleg a szövetségi alkotmánybíróság elé kerülnek pénteken.

Az idei elnökválasztáson nagyon sokan, csaknem 160 millióan adták le voksukat. Ilyen magas részvételi arányt legutóbb 1900-ban jegyeztek fel. Az összvoksok 50,5 százalékát szerezte Joe Biden, történelmi rekordnak számító 73,4 millió szavazattal. Donald Trumpra 69,6 millióan szavaztak.

Donald Trump már a választás estéjén győzelmet hirdetett, azóta Joe Biden több államban is átvette a vezetést és szinte karnyújtásnyira van a győzelemtől.

A koronavírus-járvány miatt minden korábbinál többen szavaztak levélben, ezért nem kizárt, hogy még napokig eltart, mire kiderül: ki lesz az Egyesült Államok elnöke a következő négy évben. Azt is figyelembe kell venni, hogy 0,5 százalékpontos különbség esetén a szavazatokat újra kell számolni,.

Forrás: hirado.hu