Amerika helyett Kína az arab csúcson: két dudás egy csárdában?

Fotó MTI, EPA, Világgazdasági Fórum, Pascal Bitz

Amellett, hogy Kína és Szaúd-Arábia találkozója már önmagában fordulópont lehet, elemzők fokozott várakozással tekintenek Peking és az arab országok első csúcstalálkozójára pénteken Rijádban, Hszi Csin-ping kínai elnök háromnapos szaúdi látogatása során.

Hszi Csin-ping kínai elnök Rijádba látogat, célja mélyíteni a több évtizedes kapcsolatokat az Arab-öböl államaival. Információk szerint Szaúd-Arábia és Kína stratégiai partnerséget köt.Ez mérföldkő a kínai–arab kapcsolatok történetében, amely a két fél közötti együttműködést teljesen új szintre emeli – írja a Global Times.

https://6bae31add9b4af62567c77fbd2c0fb62.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html Az arab világ számára – amely egy olyan régió, ahol a gazdasági fejlettségi szintek igen eltérőek és az országok között bonyolult belső konfliktusok vannak – ritka, hogy egyöntetű, baráti hozzáállás alakuljon ki egy adott állammal szemben. Kína esetében ez úgy tűnik, mégis megvalósult.

Többek között az lehet ennek az oka, hogy

a világ ma olyan nagy változásokon megy keresztül, amilyenekre egy évszázada nem volt példa.

Kína és az arab országok pedig hasonló történelmi lehetőségekkel és kihívásokkal néznek szembe. Ez alapozta meg a mostani csúcstalálkozót is – derül ki a lap cikkéből.

Szemmagasságból tárgyalnak

Az első találkozó, a Kína–Arab Államok Együttműködési Fórumot (CASCF) 2004-ben rendezték meg. Az Ázsia és Afrika találkozásánál fekvő arab országok a második világháború óta tele vannak regionális „forró pontokkal”. A 21. századba lépve pedig  az „arab tavasz” súlyos hatásaival szembesülhettek.

Ezek az országok élénken érdeklődnek Kína tapasztalatai iránt – fogalmaz a Gobal Times.

Ellentétben néhány hatalommal, amelyek felsőbbrendűségüket érzékeltetve tárgyalnak a Közel-Kelet államaival,

és mindeddig kizárólag saját geopolitikai, illetve biztonsági kérdéseikre összpontosítottak, Kína osztozik az arab országok nehézségeiben – jegyzi meg a Global Times.

Hszi Csin-ping részvétele Kína és az arab államok csúcstalálkozóján a legnagyobb és legmagasabb szintű diplomáciai esemény Kína és az arab világ között a Kínai Népköztársaság megalakulása óta – idézi a Fox44 Mao Ninget, a kínai külügyminisztérium szóvivőjét, aki ezt az újságíróknak mondta egy minapi tájékoztatóján.

Szembemenetelve Washingtonnal

Mao Ninget szerint Kína reméli, hogy a csúcstalálkozó „megvédi a multilateralizmust”.

A Fox44 szerint ez nyilvánvaló utalás  Kína erőfeszítéseire, hogy kapcsolatépítése kihívást jelentsen az Egyesült Államok által uralt nemzetközi renddel szemben. Peking közös nevezőt talált Oroszországgal, Iránnal és más, Washingtonnal ellenséges államokkal.

A kínai elnök látogatása hangsúlyozza Kína szerepét a világ második legnagyobb gazdaságaként és a külső befektetések fő forrásaként, az utóbbi időben Hszi Csin-ping által aláírt „Öv és út kezdeményezés” és az újabb globális fejlesztési kezdeményezés programjai keretében.

A programok nyílt célja, hogy kínai vállalatok utakat, erőműveket, kikötőket és egyéb infrastruktúrákat építsenek és finanszírozzanak Ázsiában és azon túl is – ez pedig Peking egyre nagyobb befolyását növeli a fejlődő világban.

Forrás: hirado.hu