Alternatív trágyázási módszerek

A kép illusztráció, a címe: trágyaszóró A kép forrása: tempel.hu

Szeszgyári hulladékok és baromfitrágya újszerű hasznosításán dolgozik a Münsteri Alkalmazott Tudományok Egyeteme. A város mellett egy új üzemet rendeztek be a szeszgyári maradékok és a baromfitrágya hasznosítására.

A topagrar.com internetes felület tájékoztatása szerint a szeszgyári, iszapos hulladékokat oltatlan mész hozzáadásával víztelenítik, és az előírásoknak megfelelően fertőtlenítik, az így átalakított masszát pedig trágyaként vagy biogáz alapanyagként hasznosítják. A baromfitrágya feldolgozásánál pedig a keletkező ammóniumot elvezetik, és trágyát készítenek belőle, ugyanígy hasznosítják a baromfitrágyából kivont foszfort is. Eddig a baromfitrágya ammóniumtartalma többnyire veszendőbe ment, mivel nem tudták megoldani annak elvezetését. A Christof Wetter professzor által irányított biogáz-termelésben most azt vizsgálják, hogyan lehetne az előkészített baromfitrágyához növényi alapanyagot, például kukoricát hozzáadni. Ugyancsak próbálkoznak a nagy mennyiségben keletkező hígtrágya hasznosítható alkotó részeinek kinyerésével, ami hozzájárul a talajvíz szennyeződésének megakadályozásához. (Forrás: agroinform.hu)

A Polgári Kisgazdák szakértői szerint a Münsteri Egyetem kutatásai azért figyelemre méltóak, mert a hozamfokozás egyik fontos eszköze az ésszerű talajerő-gazdálkodás. Nem elég csak az alapvető makro elemeket, a nitrogént, foszfort és káliumot pótolni a talajban, hanem a megfelelő szerves anyag visszapótlására is szükség van. A szerves anyagok, ha minimális mennyiségben is, de általában tartalmaznak létfontosságú, mikro- és nyomelemeket is. Mindezeken túlmenően nem csak a talaj tápanyagellátása a döntő, hanem a vízgazdálkodása is. A talajélet, azaz a talajlakó mikroorganizmusok élettevékenysége segíti a tápanyagoknak a növények számára felvehető állapotúvá alakítását. A talajélethez pedig nem csak tápanyagokra, hanem vízre és levegőre is szükség van. Az ideális víz-levegő arány pedig egy az egyhez, és csak a harmadik egyharmad a tápanyagokat is tartalmazó szilárd fázis. Mindezt a tápanyagellátáson túlmenően az okszerű talajművelés tudja biztosítani. (KPE)