Állami támogatást kapnak a sertéspestis miatt károsult gazdák

Fotó: Shutterstock

Piacvesztés, bizonytalanság és kevesebb bevétel – ezt hozta a sertéspestis a hazai gazdálkodóknak. Több ország is exportstopot vezetett be, a gazdák egy része pedig képtelen eladni a termékeit. A kormány ezért támogatási csomagot állított össze a sertéstartóknak.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán elmondta: hagyományosan, amikor megjelenik egy betegség, automatikusan az adott állatból készült összes terméknek az importját leállítják.

Innentől kezdve elindul egy tárgyalás a többi országgal annak kapcsán, ha egy betegség csak limitáltan jelenik meg – mint ahogy nálunk, a vaddisznónál, egy bizonyos lokalizált, szűk helyen –, akkor engedjék, hogy az ország többi részéből szállíthassunk árut – közölte Feldman Zsolt.

Ezek nehéz tárgyalások, folyamatban vannak, de azt kell látni, hogy jelenleg Magyarország távol-keleti, és bizonyos más, Európai Unión kívüli piacokat vesztett el a vaddisznóban megjelent sertéspestis miatt. Ez pedig piaci zavarokat okoz hazánkban – húzta alá.

Az államtitkár szerint korai lenne még a veszteségekről forintosítva beszélni, az azonban biztos, hogy a hazai vágóhidak, illetve feldolgozó üzemek veszteségeket kénytelenek elszenvedni.

Az államtitkár úgy vélekedett: a szaktárca legfontosabb feladata, hogy a piacépítésben segítse a hazai vállalkozásokat. „A magyar fogyasztókat azzal az üzenettel fogjuk a következőkben is megszólítani, hogy a magyar sertéshús egészséges és biztonságos” – mondta.

Nyitottak és készek vagyunk arra, hogyha a károk számszerűsíthetőek, akkor az Európai Bizottságnál rendkívüli piactámogatási intézkedést kezdeményezzünk, amivel enyhíteni lehet az elszenvedett károkat – tette hozzá.

A sertéstartók július elején számíthatnak arra, hogy a következő járandó állatjóléti támogatást meg fogják kapni – hangsúlyozta.

(hirado.hu, M1)