Alkalmazkodás zajlik az infláció miatt: erősen csökkent az élelmiszerboltok forgalma

Fotó Molnár Sándor, Napló

Mérséklődött a boltok forgalma októberben, különösen az élelmiszerboltokban volt nagy a csökkenés mértéke, több mint 7 százalékos. A benzinkutaknál eközben közel 20 százalékkal emelkedett a forgalom – derül ki a KSH adataiból.Az év első felére jellemző költekezés után már látszódik, hogy alkalmazkodik a lakosság a magas inflációhoz. Különösen az élelmiszerek esetében igaz ez, ahol több mint 40 százalékos volt októberben a drágulás mértéke éves összehasonlításban.

Októberben ugyan még kis mértékben, 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest, de ez főleg az üzemanyag vásárlások megugrásának köszönhető. Októberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 5,6 százalékkal csökkent, ami a legnagyobb visszaesés az öt hónapja tartó trenden belül – közölte ma a Központi Statisztikai Hivatal.Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 7,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,9 százalékkal csökkent.A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,9 százalékkal mérséklődött tavaly március óta először. A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,7 százalékkal csökkent.Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 19,7 százalékkal nagyobb volt a tavaly októberinél.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,2 százalékkal csökkentek.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1520 milliárd forintot ért el, ami 19,1 százalékos nominális növekedést mutat, miközben az infláció 21,1 százalék volt októberben, éves alapon nézve.

Az országos kiskereskedelmi forgalom

– 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben,

– 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben,

– 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott – közölte a KSH.

Január-októberben a forgalom volumene 7 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában, ami mutatja, hogy a fogyasztás emelkedésének zöme az év első felében zajlott.

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint idén 6-6,5 százakékkal emelkedhet a kiskereskedelem forgalma, amely jövőre már lenullázódhat, sőt, minimálisan mérséklődhet.

Forrás: novekedes.hu

https://novekedes.hu/hirek/alkalmazkodas-zajlik-az-inflacio-miatt-erosen-csokkent-az-elelmiszerboltok-forgalma