Aljakszandr Lukasenka nyerte a fehérorosz elnökválasztást / Mateusz Morawiecki rendkívüli EU-csúcs összehívását sürgeti

FORRÁS MTI, EPA, TACCJANA ZENKOVICS

Fehéroroszországi történések

A szavazatok 80,23 százalékával a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött a vasárnapi elnökválasztáson

Fehéroroszországban, a fő ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja 9,9 százalékot szerzett a választási bizottság hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint. A maradék három jelölt kevesebb mint 2 százalékot kapott.

A választási részvételi arány 84 százalékos volt. Az ellenzék kétségbe vonja a választás tisztaságát.

Vasárnap éjjel az országban több helyen is összecsapások törtek ki a rendőrség és az ellenzék hívei között, ezekben a Vjaszna-96 jogvédő szervezet szerint egy tüntetőt halálra gázolt egy rendőrségi kamion, több pedig megsérült. Mintegy százan sérültek meg az elnökválasztást követő éjszakán az összecsapásokban, az országban mintegy háromezer embert vettek őrizetbe – közölte a BelTa fehérorosz hírügynökség belügyminisztériumi adatokra hivatkozva. A tárca arról tájékoztatott: a konfrontációnak nem volt halálos áldozata. Hétfő este ismét összecsapott a rendőrség a tüntetőkkel Minszkben, szemtanúk a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy a rendőrök tiltakozókat emeltek ki a tömegből, és gumibottal ütötték őket, több mint harminc embert őrizetbe vettek. Meghalt egy tüntető Minszkben, amikor a kezében felrobbant egy pokolgép, amit elhajítani készült a rendfenntartók közé – jelentette be hétfő este a helyi rendőrség.

A fehéroroszországi hatóságok nem fogják engedni, hogy az instabilitás szétszakítsa az országot – mondta Aljakszandr Lukasenka hétfőn. „Itt nem lesz Majdan, hiába is akarja bárki” – nyomatékosította az elnök, aki azt állította, hogy külföldről – Lengyelországból, Nagy-Britanniából és Csehországból – irányították a vasárnap esti erőszakos tüntetéseket. Tomás Petrícek cseh külügyminiszter visszautasította Lukasenka kijelentését.

Nemzetközi reakciók

Az EU rendkívüli csúcstalálkozójának összehívását sürgeti Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő abban a levélben, amellyel hétfőn a fehéroroszországi helyzet miatt Charles Michelhez, az Európai Tanács és Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordult. Hétfő délután a PAP hírügynökség uniós forrásokra hivatkozva közölte: Morawiecki a nap folyamán von der Leyennel és Várhelyi Olivérrel, az Európai Bizottság szomszédságpolitikai és bővítési biztosával egyeztetett, Charles Michel pedig arról tájékoztatta Morawieckit, hogy Fehéroroszország ügyét a szeptemberre tervezett uniós csúcstalálkozón napirendre tűzik. A PAP arról is értesült: az uniós külügyminiszterek informális augusztusi berlini értekezletükön vitatják meg a fehéroroszországi helyzetet. Hamarosan pedig a 27 tagállam nevében „határozott állásfoglalást” fognak kiadni – mondta el a lengyel hírügynökségnek egy brüsszeli forrás.

A szólásszabadságot, a gyülekezés szabadságát, valamint az alapvető emberi jogokat tiszteletben kell tartani – jelentette ki Charles Michel, aki Twitter-üzenetében kiemelte: a tüntetőkkel szembeni erőszak nem jó válasz. Ursula von der Leyen arra szólította fel az illetékes fehérorosz hatóságokat, hogy a szavazatokat pontosan számolják és tegyék közzé, emellett elítélte a tüntetők ellen alkalmazott erőszakot. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér közös közleményükben aránytalannak és elfogadhatatlannak nevezték a „békés tüntetők ellen alkalmazott állami erőszakot”. A fehérorosz hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a jogállamiság normáit, és biztosítaniuk kell az alapvető emberi jogok akadálytalan gyakorlását – húzta alá Rik Daems, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke hétfőn.

Steffen Seibert német kormányszóvivő szerint szavahihetők a fehérorosz választási szabályok szisztematikus megsértéséről szóló jelentések. Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök a demokratikus elvek betartására szólította fel a minszki hatóságokat közös nyilatkozatukban. Elítélte a tüntetők elleni minszki fellépést Andrej Babis cseh kormányfő és a cseh külügyminisztérium is. Egils Levits lett államfő azt követelte, hogy az EBESZ kezdjen vizsgálatot a fehéroroszországi elnökválasztás ügyében. Az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk a Twitteren azt írta: csodálja a minszki tüntetők bátorságát.

A Fehér Ház „mély aggodalmának” ad hangot a fehérorosz elnökválasztás eredménye és a voksolást követő helyzet miatt – szögezte le Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője Washingtonban. „Felszólítjuk a fehérorosz kormányzatot, hogy tartsa tiszteletben a békés gyülekezés szabadságát, és tartózkodjék az erő alkalmazásától” – rögzítette.

Vlagyimir Putyin orosz államfő táviratban gratulált Aljakszandr Lukasenkának az újraválasztásához. A BelTa szerint Lukasenkának elsőként Hszi Csin-ping kínai elnök gratulált és jókívánságait fejezte ki Kszim-Zsomart Tokajev kazah államfő is. Recep Tayyip Erdogan török és Ilham Alijev azeri elnök szintén gratulált Lukasenkának – tudatja a hvg.hu.

MTI, INDEX.HU, HVG.HU, NEPSZAVA.HU, MANDINER.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ