Aljakszandr Lukasenka nem ír ki új választást, de kész a reformokra

Fotó EPA

Több tízezren, egyes becslések alapján nagyjából 220 ezren tüntettek vasárnap Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ellen Minszkben és más városokban is voltak szimpátiatüntetések – tudatja az Index. Eközben Lukasenka több ezer támogatója előtt beszélt, a helyi média szerint 31 ezren, a belügyminisztérium szerint 65 ezren voltak az eseményen. Helyi tudósítások szerint sokakat busszal szállítottak vidékről a fővárosba, egyes kormányzati tisztségviselők pedig azt mondták, nyomást gyakoroltak rájuk, hogy vegyenek részt a megmozduláson.

Aljakszandr Lukasenka aláhúzta: nem hajlandó külföldi parancsra új választást kiírni, de kész azonnali reformokra, ha valóban ez az, amit az emberek várnak tőle. A politikus az ellenzékre hárította a felelősséget az erőszak elharapózása miatt. Az orosz TASZSZ hírügynökség jelentése szerint indulatosan kijelentette, „csak a holttestén keresztül adhatják oda az országot”. Egyúttal az elnök azt állította, hogy a NATO csapatokat von össze országa nyugati határán. A NATO ugyanakkor cáfolta, hogy a régióban erősítene.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnapi telefonbeszélgetés során biztosította a fehérorosz államfőt, hogy

Moszkva szükség esetén kész segítséget nyújtani számára – írta közleményében a Kreml, azt állítva:

Fehéroroszországra külső erők gyakorolnak nyomást.

Az EU nem adhatja fel a fehérorosz kormányellenes tüntetők támogatását – jelentette ki egy vasárnapi Twitterüzenetében Emmanuel Macron francia elnök. Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter pedig a Bild című újság honlapjának adott interjúban a népe támogatását elvesztő diktátornak nevezte Aljakszandr Lukasenkát. Arra a kérdésre, hogy miként lehet elkerülni Oroszország intervencióját a fehéroroszországi válságba, többek közt úgy reagált: „A katonai beavatkozás idegen államokban elfogadhatatlan, és ellentmond minden szabálynak, amelyet megszabtunk magunknak a nemzetközi jogban.”

Szijjártó Péter Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszterrel egyeztetett telefonon vasárnap a minszki helyzetről. A külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon közölte: remélhetőleg minél előbb sikerül olyan megnyugtató megoldásokat találni, amelyek a párbeszéden alapulnak és az Európai Unió egységes álláspontját tükrözik. A kérdés napirenden lesz a külügyminiszterek következő tanácsülésén, augusztus 27-én és 28-án, Berlinben – fejtette ki Szijjártó.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője arra szólította fel a kabinetet: hozza nyilvánosságra azokat a jegyzőkönyveket és emlékeztetőket, amelyek Orbán Viktor kormányfő és Lukasenka júniusi tárgyalásain születtek. Hozzátette: abban az esetben, ha ezek a dokumentumok – a nemzetbiztonságot érintő tartalmuk miatt – nem oszthatóak meg a szélesebb nyilvánossággal, úgy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága előtt számoljanak be a részletekről.

MTI, INDEX.HU, HVG.HU, ATV.HU, MANDINER.HU, MAGYAR NEMZET