Aljakszandr Lukasenka nem adja át a hatalmat

Fotó MTI, EPA, Jauhen Jercsak

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön ismét leszögezte, hogy nem adja át a hatalmat. „Engem nem ezért választott meg a nép” – hangoztatta, felszólítva az ügyészséget, hogy még keményebben reagáljon „mindenféle koordinációs tanácsok és szervezetek” cselekedeteire.

Marija Kalesznyikava fejére kámzsát húztak a biztonsági szolgálat emberei, és azzal fenyegették, hogy megölik – ismertette csütörtökön az ellenzéki Koordinációs Tanács ügyvédje a fehérorosz ellenzéki vezető vallomását. Ljudmila Kazak emberrablás és halálos fenyegetés miatt feljelentést tett a bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó főigazgatóság és a belbiztonsági szolgálat (KGB) emberei ellen. Kitüntették Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőt csütörtökön a dél-lengyelországi Karpaczban zajló nemzetközi Gazdasági Fórumon. Az esemény különdíját a rendezvény programtanácsa ítélte oda, és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter adta át a lengyelországi látogatáson tartózkodó politikusnak.

A fehérorosz emberek igazságos és szabad államban akarnak élni – tudatta a Facebook-oldalán Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, közölve azt is, hogy szerdán ő is részt vett és beszédet mondott a fehérorosz nép melletti szolidaritási tüntetésen a budapesti Kossuth téren.

Ciprus ellenzése késlelteti a fehéroroszországi „választási csalásért” és a tüntetők elleni erőszakos fellépésért felelős személyek elleni uniós szankciók elfogadását – közölték csütörtökön brüsszeli források az MTI szerint. Névtelenséget kérő tisztségviselők kifejtették: a szigetország azt sürgette, hogy az EU először inkább határozzon szigorúbb szankciókról Törökország ellen, a Földközi-tenger keleti részén folyó illegális próbafúrások körüli vita miatt.

MTI, MANDINER.HU, hvg.hu