Álhír a Süli János leváltásáról keltett pletyka

Azok, akik úgy ítélik saját politikai helyzetüket, hogy ami rossz Magyarországnak, az jó nekik, minden módon arra törekszenek, hogy a Paksi Atomerőmű beruházást meghiúsítsák.

A Polgári Kisgazdák és alapítványuk a Zöld Áramlat érti és tudja, hogy Magyarország elsőszámú érdeke energiafüggetlenségének megteremtése.

A kormány nagy körültekintéssel járt el, amikor döntését meghozta a Paksi Atomerőmű bővítéséről. A beruházásért felelős miniszter személyének kiválasztását a Miniszterelnök nem politikai szempontok szerint tartotta szükségesnek, hanem a szakmai múlt, a Paksi Atomerőmű működése során tanúsított és bizonyított elkötelezett szakmai tudás szerint.

A zavarkeltés a Paksi Atomerőmű bővítése és tovább építése során a magyar érdekeket sérti. Azok a pártok, pártocskák, amelyek jelentékteleségükből akár az ország kárára is szeretnének kiemelkedni, csalódni fognak, mert a Paksi Atomerőmű, a magyarok akaratából bővül és megépül. Egyszer és mindenkorra tisztába kellene tenni, hogy ha arra törekszünk, hogy az éghajlatváltozás kedvezőbb irányt vegyen, akkor nem lehet ellenezni az atomenergiát, a vízi energiát és csak kizárólag a levegő mozgására és az időnkénti napsütésre támaszkodni. Az alternatív energia helye megvan az energiarendszeren belül, de meggyőződésünk, hogy az atomenergia ésszerű gazdálkodás esetén nem nélkülözhető a felhasználható energia lehetőségek közül. A Paksi Atomerőmű tovább építéséhez viszont olyan szakemberekre van szükség, akik már többszörösen bizonyítottak, ezek közé tartozik Süli János Miniszter is. (kpe)

24.hu: Felvetődött Süli János leváltása / Kormányszóvivő Iroda: Álhírről van szó

Komolyan felvetődött, hogy új tárca nélküli minisztert nevezzenek ki a paksi atomerőmű bővítéséért felelős Süli János helyére – értesült a 24.hu. A lap szerint Süli esetleges távozását energetikai berkekben a paksi beruházás csúszásával hozzák összefüggésbe. Hozzáteszik: a miniszter környezetében úgy vélik, aligha a korábban az atomerőmű műszaki-, majd vezérigazgatójaként is dolgozó Süli a késedelem fő okozója. „Ez egy álhír. Álhírekkel nem foglalkozunk” – kommentálta a 24.hu információját a Kormányszóvivő Iroda az atv.hu megkeresésére. Süli János az elmozdításával kapcsolatos értesülésre az ATV-nek úgy reagált: „biztos van alapja, mert valaki elterjesztette. (…) De a kormányközlemény megjelent, hogy a hír nem igaz és nem is próbálunk vele foglalkozni.”

A Parlament Költségvetési Bizottságának Paksra kihelyezett keddi ülését követő sajtótájékoztatón az esetleges elmozdítását firtató kérdésre Süli János úgy reagált: ha megrendült volna iránta a miniszterelnök bizalma, kedden nem dolgozott volna ott. Arról is beszámolt: a referenciának számító orosz atomerőművi blokkok „nem építhetők meg egy az egyben” a magyar helyszínen, ezért az orosz dokumentációt honosítják a magyar nukleáris biztonsági szabályzatnak és az európai uniós előírásoknak megfelelően.

Eközben a hvg.hu arról számol be, hogy Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek (MVM) volt vezérigazgatója egy levélben küldte el szakmai véleményét a Paks II. beruházásról Süli Jánosnak. A levélben többek között arról ír, hogy a paksi hitelszerződés magyar oldalról fércmunka, nem a magyar érdekeket tartja szem előtt, ami az engedélyeztetésnél is megbosszulja majd magát. „Óriási a szakadék Paks I. és Paks II. társadalmi támogatottsága között, bármilyen kis szikra elegendő ahhoz, hogy egy hangulathullám elsodorja a beruházást; minél később következne be ilyen, annál nagyobb lenne a Bős–Nagymaros-jellegű kár és veszteség” – hívta fel a levélben a figyelmet az MVM volt vezetője. Mártha Imre levele kapcsán Süli János a hvg.hu érdeklődésére kifejtette, hogy meglepte, hogy az írás nyilvánosságra került, de ő befejezettnek tekinti az ügyet. A felvetések kapcsán ugyanakkor kifejtette: nem tolják ki az új blokkok üzembe helyezésének időpontját, a műszaki engedélyezés pedig folyamatban van.

A Parlament Költségvetési Bizottságának ülésén a testület DK-s vezetőjének, Varju Lászlónak a felkérésére Süli János Mártha Imre levelét úgy kommentálta: „majd beszélünk róla”. Az ellenzéki képviselők a levél nyomán többek között a magyar-orosz szerződésről kérdeztek, akiknek Lenkei István, a paksi atomerőmű vezérigazgatója válaszolt. Rámutatott reakciójában, hogy „egyértelműen rögzítették” a fix árakat, még a tervek elkészítésének a módját is belefoglalták a szerződésbe. Süli János kérdést kapott arra vonatkozóan is, hogy mikor indulhat be az új blokk, amelyre úgy válaszolt, hogy nem tudja megmondani, hogy mikorra lesz kész. A portál megjegyzi: az előző meghallgatásán a miniszter még 2026-os dátumról beszélt.

A Jobbik szerint az Orbán-rendszer bukását fogja okozni, ha nem tudnak úrrá lenni a „beruházás körül kialakult és egyre fokozódó fejetlenségen. A párt továbbá kezdeményezni fogja, hogy az atomerőmű bővítéséről ne a kormány, hanem az Országgyűlés hozzon végső döntést. Az MSZP szerint „egy időzített bomba a beruházásról kötött Orbán-Putyin paktum”. Az LMP az évszázad legrosszabb üzletének tartja a Paks II. projektet, ezért azt javasolja a kormánynak, hogy vezesse ki a beruházást és mondja fel az ehhez kapcsolódó hitelszerződést. A Fidesz szerint az ellenzéki pártok külföldi energiacégeket szolgálnak, külföldről akarnak energiát, áramot vásárolni, ezért „támadják a paksi atomerőművet”.

24.HU, HVG.HU, ATV.HU, MTI