Alakulóban van a nemzetek Európája – Salvini: Varsó és Róma „új európai egyensúly” megteremtésére törekszik

Fotó: bp1.babamama.info
A nemzetek Európája egyre több uniós állam számára jelenik meg célként. Magyarország abban érdekelt, hogy erős, jól működő Európai Unió legyen, amely egyben a nemzetek Európája is. (kpe)

Lengyelország és Olaszország „az új európai tavasz hősei lesznek” – jelentette ki tegnap Varsóban Matteo Salvini, aki Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter meghívására érkezett a lengyel fővárosba. Az olasz belügyminiszter leszögezte: Európában éveken át a francia-német tengely volt túlsúlyban, a májusi EP-választások után Varsó és Róma azonban „új európai egyensúly” megteremtésére törekszik. Kiemelte: Lengyelország és Olaszország közös tervet dolgoz ki, mely „friss vérrel, új erővel, új energiával” erősíti meg Európát.

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, és Matteo Salvini szerdai találkozója utat nyitott „az uniós tagállamok fejlődésének felgyorsítását” célzó további kapcsolatok és az EU méltó, erős globális helyzetének biztosítása felé – tudatta Twitter-bejegyzésében Beata Mazurek, a lengyel tömörülés szóvivője. Grzegorz Schetyna, a vezető lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke a Twitteren a találkozóra úgy reagált: „Kaczynskinak olyan partnerei vannak, mint Orbán vagy Salvini. Mindketten közelebb állnak Putyinhoz, mint az EUhoz. Ez sajnos az uniós családból való kilépés felé vezet, és ezzel a lengyelek csak veszíthetnek” – jegyezte meg. MTI