Aláírták az új megállapodást a Brexit feltételeiről

Brexit. - A kép forrása: mundset.co.hu

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről a tagországok vezetőinek csúcstalálkozóján csütörtökön Brüsszelben. A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután az utolsó pillanatban, délelőtt egyetértésre jutottak a felek tárgyalódelegációi. A bennmaradó tagállamok vezetői által egyhangúlag jóváhagyott zárónyilatkozatban felszólították az EU-intézményeket a szükséges intézkedések megtételére annak érdekében, hogy november 1-jén hatályba léphessen a megállapodás. A dokumentumban nincs szó az október 31-re tervezett kilépési határidő meghosszabbításáról. A huszonhetek megerősítették emellett, hogy a közösség a jövőben a lehető legszorosabb partnerségi kapcsolatra törekszik az Egyesült Királysággal.

Előzőleg csütörtökön napközben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság távozó elnöke és Boris Johnson brit kormányfő bejelentette: megszületett a megállapodás a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződésről. Juncker tisztességesnek és kiegyensúlyozottnak nevezte az elért megegyezést, és javaslatot tett annak jóváhagyására a délután kezdődő EUcsúcstalálkozón. A brüsszeli testület vezetője levelet küldött Donald Tusknak, a tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökének, amelyben arról számolt be, hogy sikerült egyetértésre jutni a bénultság fő okának számító ír-északír helyzet rendezésére szolgáló rendelkezésekről és a jövőbeli viszonyrendszerről szóló politikai nyilatkozat szövegéről is. Hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság és Boris Johnson egyaránt támogatásáról biztosította mindkét dokumentumot, és felszólított annak mielőbbi aláírására. Juncker a Johnsonnal közös sajtótájékoztatóján kijelentette, a megegyezés azt jelenti, hogy nincs szükség semmiféle hosszabbításra, ugyanakkor rámutatott, hogy a végső szó a parlamenté mindkét oldalon. A Downing Street csütörtökön közölte, hogy a kormány a szombati parlamenti ülésen szavazásra bocsátja a Brexitmegállapodást.

Az Európai Parlament üdvözli a megszületett újabb Brexit-megállapodást, és fontosnak tartja, hogy az Európai Unió tagországainak vezetői elfogadják azt – jelentette ki David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke Brüsszelben csütörtökön, az Európai Tanács ülésének megkezdése után tartott sajtótájékoztatóján. Sassoli aláhúzta, hogy az Európai Parlament alaposan megvizsgálja a brit kiválásról újraszövegezett megállapodás tartalmát és az abban rögzített feltételeket annak ellenőrzése érdekében, hogy a megállapodás összhangban áll-e az Európai Unió és polgárai érdekeivel.

Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója leszögezte, hogy a szöveg megfelel a bennmaradó tagállamok által korábban lefektetett követelmények mindegyikének, és jogbiztonságot teremt minden területen, ahol a rendezetlen kilépés bizonytalanságot okozna. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke üdvözölte a fejleményeket, s reményét fejezte ki, hogy a ratifikáció során sem lesznek problémák. Guy Verhofstadt, az Európai Parlament illetékes koordinátora megállapította, hogy ezen egyezség biztosítja az egységes piac integritását, tiszteletben tartja az EU értékeit és megakadályozza a kemény határok visszaállítása az Ír-szigeten, a kérdés pusztán az, hogy el fogja-e fogadni a brit parlament.

Angela Merkel német kancellár az európai uniós tagországok brüsszeli csúcstalálkozójának első munkanapjára érkezve jó hírnek nevezte az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépését rendező újabb megállapodás megszületését, és kijelentette, nagyon optimista abban a tekintetben, hogy azt a tagországok vezetői el is fogadják. Emmanuel Macron francia államfő érkezésekor kijelentette, a megállapodás szükség esetén lehetőséget adhat a brit uniós kilépés céldátumának rövid meghosszabbítására.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Brexitre utalva kifejtette, Magyarország a kölcsönös tisztelet jegyében továbbra is a legszorosabb gazdasági, kereskedelmi, befektetési és beruházási együttműködésre törekszik a szigetországgal.

MTI