Aláírták az amerikai-tálib békemegállapodást Dohában

Fotó: Ibraheem Al Omari / Reuters

Az Egyesült Államok és az afganisztáni tálib lázadók vezetői aláírták szombaton Dohában a történelmi jelentőségű békemegállapodást, amely remények szerint fontos lépés lesz a 18 éve dúló afganisztáni háború lezárásában, és lehetőséget teremt az afgán kormány és a tálibok későbbi békeegyezményének aláírására.

A megállapodást Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja írta alá Abdul Gáni Baradar tálib mollával. A dokumentum értelmében az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák létszáma 3-4 hónapon belül 13 ezerről 8,6 ezerre csökken, a kontingens többi katonáját pedig 14 hónapon belül kivonják Afganisztánból, feltéve ha a tálibok eleget tesznek a terrorcselekmények megakadályozására tett ígéretüknek. A biztonsági garanciákon túl az amerikaiak ígéretet kaptak a tálibok és a kabuli kormány közötti párbeszéd azonnali megkezdésére. Hírügynökségek jelentések szerint az afgánközi párbeszéd március 10-én veszi kezdetét.

Jelentős fejleménynek nevezte Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szombaton, hogy az Egyesült Államok és az afganisztáni muszlim szélsőségesek megállapodást írtak alá Dohában, míg Donald Trump amerikai elnök hangsúlyozta: az a cél, hogy véget érjen Amerika leghosszabb háborúja. Guterres szerint tartós politikai megállapodásra van szükség Afganisztánban, és az egész országban vissza kell szorítani az erőszakot. Az ENSZ afganisztáni hivatala a megállapodás aláírásával kapcsolatban azt szorgalmazta, hogy a tálibok az afgán kormánnyal is mielőbb üljenek tárgyalóasztalhoz, hogy le lehessen zárni az afganisztáni fegyveres konfliktust. A NATO arra szólította fel a tálibokat, ragadják meg a kínálkozó lehetőséget, és kezdjenek tárgyalásokat a kabuli kormánnyal, hogy békét lehessen teremteni az országban.

Magyarország üdvözli az Amerikai Egyesült Államok és a tálib mozgalom között létrejött megállapodás aláírását, amely történelmi lépés afelé, hogy Afganisztánban újra béke legyen, és a térségben is helyreálljon a stabilitás – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Az amerikai-tálib megállapodás lefekteti az alapokat ahhoz, hogy beindulhassanak az afgánközi megbékélési tárgyalások, egyben lehetőséget teremt a nemzetközi katonai jelenlét érezhető csökkentésére – írja a tárca közleménye. „Az évtizedek konfliktusa és az ezzel járó szenvedés után az afgán nép megérdemli, hogy végre békében éljen és új lapot nyisson társadalmi és gazdasági fejlődésében” – emelték ki, hozzátéve: ehhez az Afganisztáni Iszlám Köztársaság kormányának, a táliboknak és a megbékélési tárgyalások összes többi résztvevőjének felelős hozzáállására és kompromisszumkészségére van szükség, ami elvezethet egy tartós békerendezéshez. Magyarország teljes mértékben támogatja az erre irányuló erőfeszítéseket.

MTI