Aláírták a megállapodást a Brexit feltételeiről.

Gibraltár, az utolsó vitatott pont. - A kép forrása: hirma.hu

Aláírták a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, valamint a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról az európai uniós tagországok vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozóján vasárnap Brüsszelben.

Az 585 oldalas, jogilag kötelező érvényű egyezmény és a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, 26 oldalas politikai nyilatkozat jóváhagyása várható volt, mivel előző nap Gibraltár kérdésének megoldásával elhárult az utolsó probléma is. A találkozót lezáró sajtóértekezleten Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: nem csupán a lehető legjobb, de egyben az egyetlen lehetséges megállapodást sikerült tető alá hozni, „ok azonban nincsen ünneplésre ezen a rendkívül szomorú napon”. Kiemelte: a szerződés a legjobb mindkét fél, az Egyesült Királyság és az Európai Unió számára egyaránt, ám „a munka nagy része, a jövőbeli kapcsolatok kialakítása még hátravan”. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt nyilatkozta: „a kimeneteltől függetlenül egy dolog biztos, mégpedig az, hogy barátok maradunk örökké, s azután is egy nappal”, egyben jelezte, hogy nehéznek ígérkező ratifikálási folyamat, illetve további tárgyalások következnek. A bennmaradó tagállamok elkötelezettek, hogy a lehető legszorosabb partnerséget alakítsák ki a szigetországgal – húzta alá Tusk, aki felkérte az EU főbb intézményeit, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a britek jövő év március 29-i távozását követő napon hatályba léphessen a most aláírt megállapodás. A lehető legjobb és egyúttal az egyetlen lehetséges megállapodás az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételrendszeréről – jelentette ki Theresa May brit kormányfő, aki kizárta a kérdés újratárgyalásának lehetőségét. Hangsúlyozta: nem fognak újabb népszavazást kiírni a brit EU-tagságról. Angela Merkel német kancellár úgy fogalmazott: „diplomáciai mesterművet” sikerült alkotni, és emiatt vegyes érzései vannak, „szomorú, azonban meg is könnyebbült”. A csúcstalálkozót követően Emmanuel Macron francia elnök azt közölte: ha a brit parlament elutasítja a vasárnap elfogadott megállapodást, Nagy-Britannia feladata lesz, hogy új javaslatokat tegyen. Az Egyesült Királyság kilépése valódi Black Sunday, szomorú nap az Európai Uniónak – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő Brüsszelben vasárnap. A miniszterelnök az M1-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta: „akármilyen jól is szerveznek meg egy válást, az attól még válás marad”. Mint kifejtette: „nincs más választásunk, minthogy tudomásul vegyük a döntést, ami megszületett”. (Forrás: MTI)

A Polgári Kisgazdák abban reménykedtek, hogy Nagy Britannia végül is a saját és a közös érdek mellett dönt, és bent marad az Európai Unióban. Magyarország számos kérdésben nagy és erős támogatót veszít azzal, hogy Egyesült Királyság ma már bizonyosnak látszik, távozik az Unióból. Az Egyesült Királyság eddig szoros szövetségese volt az Amerikai Egyesült Államoknak, félő, hogy a kilépés után már csupán az Amerikai Egyesült Államok meghosszabbított karja lesz Európa északi peremén. Titokban még mindig reménykedhetünk abban, hogy az utolsó utáni pillanatban Nagy Britannia visszafordul az Unió felé. A most kialakulni látszó új helyzetben az eddiginél is nagyobb szükség lesz a V négyek, Közép-Európa összetartására, elősegítve a munkálkodásunkat az Európai Unió nemzeteinek az egységéért. (KPE)