Alacsony a fertőzöttek száma, Magyarországon nem lehet nyájimmunitásról beszélni / Merkely Béla: A járvány gyakorlatilag megszűnt, a járványveszély nem

Fotó semmelweis.hu

Az eddig elvégzett 8276 PCR-tesztből kettő lett pozitív a pénteken záruló, H-UNCOVER nevű, országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálaton – jelentette be Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője kedden a részeredményekről tartott videokonferencián. Merkely Béla ismertette: e részeredmény alapján a reprezentatív minta alapját képező 14 éven felüli lakosságból 243 és 7230 között van a fertőzöttek száma. Az antitest vizsgálaton átesett 1524 mintából 9 lett pozitív (0,6 százalék). Amennyiben ez lenne a teljes reprezentatív minta, akkor a 14 évnél idősebb lakosságra vonatkoztatva az átfertőzöttség gyakorisága (95 százalékos biztonsággal) 2,7 ezrelék és 1,1 százalék között lenne, vagyis 22 399 és 92 624 között lenne a fertőzésen átesettek száma – közölte Merkely Béla, kiemelve: az eredmények részeredmények, a vizsgálat végeredményét május végén közlik. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vizsgálatban nem vesznek részt az idősotthonok, illetve a húsznál nagyobb létszámú intézmények lakói. Rámutatott: az előzetes eredményekből az látszik, hogy az idejekorán bevezetett korlátozó intézkedések hatásosak voltak, nem történt tömeges fertőzés, így nyájimmunitás sincs. Az esetek szignifikáns részét az intézményi fertőzések teszik ki. Jakab Ferenc, a PTE docense ehhez hozzátéve arra hívta fel a figyelmet, hogy a sokkal súlyosabb járvánnyal szembe néző államok, így például Olaszország sem érte el a nyájimmunitáshoz szükséges 60 százalékos átfertőzöttséget.

Merkely Béla az ATV kedd esti műsorában arról beszélt: a szakmabelieket is meglepték az eredmények, és maga is nagyjából ötszörös előfordulási gyakorisággal számolt. Kiemelte: a lakosság fegyelmezett viselkedése miatt annyira csökkent a kontaktusok száma, hogy a vírus reprodukciós rátája leesett. A járvány gyakorlatilag megszűnt, de a járványveszély nem múlt el – húzta alá Merkely Béla.

INDEX.HU, 24.HU, ORIGO.HU, ATV.HU, MTI