Akvakultúra: azt szeretnénk, ha 75 százalékos lenne a beruházások támogatása

Fotó: behir.hu
Magyarország az édesvízi akvakultúra támogatásában érdekelt. Szerencsére az Európai Unió is érzékeli a tógazdasági haltenyésztés növekvő fontosságát, így más országok képviselői is hajlanak a magyar javaslatok elfogadására. Íme, egy csokorba szedve az eddig elfogadott és elfogadásra váró indítványaink.

„Jó hír hazánknak, hogy az Európai Parlament Halászati Bizottságának képviselői támogatják az akvakultúra ágazatot” – jelentette ki Erdős Norbert fideszes EP-képviselő a szakbizottság ülését követően Brüsszelben. A képviselő nyolc javaslatából négy visszahangra talált, és a jelentés tervezetébe is bekerült:

1. Az unió tagállamaihoz hasonlóan az EP is úgy véli, hogy meg kell tartani a vissza nem térítendő támogatásokat az akvakultúra termelő beruházásainak terén. A Bizottság javaslatában ugyanis még az szerepelt, hogy csak visszatérítendő támogatásokkal – kamattámogatott hitelekkel – segítené az akvakultúra ágazat fejlesztését.

2. A magyarokhoz hasonlóan mind a spanyol jelentéstevő, mind a szakbizottságban helyet foglaló frakciók ragaszkodnak a halászati és akvakultúra pénzalap jelenlegi költségvetésének, a 6,4 milliárd eurónak a megőrzéséhez.

3. Az Európai Bizottság jogszabályjavaslata is bevezeti az „Amit nem tilos, azt szabad” elv alkalmazását a halászati politikában. A néppárti politikus javaslata következtében több helyen is jól körülhatároltan határozták meg a tiltott tevékenységek körét.

4. A tervezet elismeri a tengeri és édesvízi haltenyésztők által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások jelentőségét, valamint, hogy ezt megfelelő uniós forrásokból támogatni szükséges. Erdős Norbert javaslata szerint a kompenzációt egy területalapú zöld kifizetés formájában kellene odaadni a haltenyésztőknek.

Erdős Norbert további négy javaslatot módosító indítványban fog benyújtani a jelentéstervezethez:

– Kezdeményezi, hogy a jövőbeni pénzalapot „Európai Tengerügyi, Halászati és Akvakultúra Alapnak” hívják, mivel az akvakultúra jelentősége folyamatosan növekszik a világban, így az ágazat megérdemli, hogy a halászati politikában külön fejezetet kapjon.

– Az akvakultúra termelő beruházásainál jelenleg 50%-os önerőt követelnek meg a kizárólag kis- és középvállalkozás formájában működő haltenyésztőktől. Erdős Norbert a beruházások támogatási intenzitását 75%-os szintre emelné, és ehhez kéri a képviselőtársak támogatását.

– A képviselő  felszólítja a szakbizottsági kollégákat, hogy vonják be az akvakultúra ágazatot az uniós kutatási pénzek címzettjei körébe. Különösen a jövőbeni Horizont Európa kutatási keretprogram forrásait szükséges lehetővé tenni az édesvízi ágazati magyar kutatóközpontok számára – mondta Erdős.

– A politikus nem támogatja a tagországok éves teljesítményjelentésére vonatkozó kötelezettséget. Úgy véli, a két- vagy hároméves jelentéseknek lenne inkább megfelelő pontossága és hitelessége.