Aktualizálták a nitrát-blokklistát

A kép forrása: magro.hu

 

Az agrárminiszter 3/2019. (II. 19.) AM rendeletével aktualizálta a nitrátérzékeny területek Me-PAR szerinti blokklistáját.

Október 31-ke után a fagyott talaj felszínén a csapadékból származó vizekkel a vízben jól oldódó nitrogén vegyületek az élővizekbe mosónak és ott a következő évben fokozzák a vízi növényzet káros elburjánzását. – A kép forrása: magro.hu

Az intézkedés nem területi növekmény miatt volt szükséges, hanem  a Me-PAR évenkénti felülvizsgálata miatt a 43/2007. (VI. 1.) FVM rendeletben szereplő blokkszintű felsorolást indokolt aktualizálni a Me-PAR fed-vényhez. Évente a gazdálkodók az egységes kérelmeikben is ellenőrizhetik, hogy mely területük érzékeny, s azt leellenőrizhetik a rendeletben foglaltakkal.  (Forrás: Sztahura E./NAK)

A természetes vízi szervesanyag-felhalmozódás növényi eredetű uszadékká válása fokozza az élővizeink minőségének a romlását. Ez az úgynevezett élővíz-pusztulás, azaz az eutrofizáció első lépése. – A kép forrása: famit.hu

A Polgári Kisgazdák szakértői értik azt, hogy miért kell a nitrát-érzékeny területeket nyilvántartani. Változatlanul az a kérésük, hogy a gazdálkodók kapják meg az ügyfélfogadási időben a területileg illetékes falugazdászoktól a megfelelő számítógépes segítséget az évenkénti nitrát-jelentés elkészítéséhez. Ugyanakkor rendkívül fontos rész az okszerű tápanyag-gazdálkodásban az, hogy a terméssel és a melléktermékekkel a talajból kivett nitrogén kerüljön csak visszapótlásra, és ne több. Ehhez azonban megfizethető, könnyen elérhető és jól működő talajtani laboratóriumi háttér kell. A Polgári Kisgazdák szakértői egyetértenek abban, hogy a túlzott nitrogénadagolás fölösleges költséget jelent a földet művelő emberek pénztárcájában, és károsan borítja fel a talajvíz és a természetes élővizek biológiai egyensúlyát. A Balaton-felvidék szőlő- és gyümölcs ültetvényeiben az 1980-as évek elejétől már alapvető követelmény volt a talajban pontos és tápanyagmérleg-szerinti nitrogéngazdálkodás gyakorlati szintű megvalósítása. Ezekben az években súlyos problémaként jelentkezett ugyanis a Balaton vízében lezajlott zöld- és kékalga-felszaporodás (!). (KPE – szakértő)