Aktuális mezőgazdasági és vidékfejlesztési pályázatok, egységes kérelem

Fotó pixabay

Az Agroinform.hu összefoglalója az aktuális mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokról, a legfontosabb határidőkről.

Egységes kérelem

Az egységes kérelem beadására 2022. május 16-ig van lehetőség. A beadás részleteiről a Kincstár honlapján lehet tájékozódni, ahol megtalálható az összes szükséges melléklet is. A közlemény ITT, a mellékletek pedig ITT érhetőek el.

Amit a mellékletekkel kapcsolatban fontos tudni:

  • A dokumentumokat elektronikus úton, az egységes kérelem mellékleteként kell benyújtani, az egyes intézkedéseknél jelölt határidőig.
  • A dokumentumok elektronikus beküldése során a dokumentumoknak olvashatónak kell lenniük. Maszatos, elmosódott dokumentum másolatokból nem lehet megállapítani a szükséges adatokat, így a kérelmek elfogadása sem biztosítható.
  • A dokumentumok elektronikus beküldése során nem csak szkennelt dokumentum, hanem digitális fénykép is elfogadható.
  • A jogszabályban kötelező mellékletként benyújtandó számla, bizonylat másolat benyújtásának hiánypótlására nincs lehetőség, de a rájegyzések hiánypótoltathatók. A rájegyzések hiánya miatt az érintett számlák elszámolás alapját nem képezhetik, és más kifizetési kérelemhez kapcsolódóan az elutasítási indok miatt már nem nyújthatók be. Amennyiben a kérelem alapjául szolgáló bizonylat másolata a kifizetési kérelem benyújtására nyitva álló idő lejárta után (2022. június 9.) kerül beadásra, a bizonylat nem fogadható el.
Az egységes kérelem a 2022. május 15-i (hétvégére tekintettel május 16-ai) határidőt követően további 25 naptári napig, 2022. június 9. napjáig benyújtható, de ebben az esetben a megállapított támogatási összeg – minden támogatási jogcím tekintetében – munkanaponként 1 %-kal csökkentésre kerül.
  • Egy bizonylat csak egy kifizetési kérelemhez számolható el.
  • Amennyiben a kötelező mellékletként benyújtandó dokumentum nem magyar nyelven kiállított okirat, abban az esetben be kell nyújtani a dokumentum szakfordítói magyar fordítását is.

Az egyes intézkedések esetében benyújtandó mellékletekre vonatkozó részletes információk ITT érhetőek el.

Pályázatok, támogatások

Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása

Vissza nem térítendő pályázati támogatás érhető el ültetvénytelepítésre és gyógynövénytermesztésre. A következő benyújtási határidő: május 02. (Az április 8-án megjelent módosítások a felhívásban ITT.)

Összefoglalónk ITT érhető el, a felhívás pedig ITT.

Mezőgazdasági kisüzemek támogatása – közeleg az utolsó beadási határidő!

15 ezer eurónak megfelelő forintösszegű, szabad felhasználású, vissza nem térítendő pályázati támogatás érhető el. A pályázatot őstermelők és mezőgazdasági mikrovállalkozások és mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók vagy szociális szövetkezetek nyújthatják be. Az utolsó beadási szakasz: 2022. május 18. – 2022. május 31. A felhívás ITT érhető el.

A PREGA szántóföldi növénytermesztés szekcióiban a precíziós pályázat megvalósítása kerül a fókuszba.

Erdősítés támogatása

A felhívás célja a klímaváltozás hatásainak csökkentése, a szél és vízerózió elleni védekezés, valamint a faanyag, mint környezetbarát nyersanyag és megújuló energiaforrás iránti növekvő igény kielégítése érdekében az erdőterület növelése. A felhívás ITT érhető el. Következő beadási határidő: 2022. április 30.

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése

A felhívás célja a mezőgazdasági termelők mezőgazdasági üzemeinek gazdasági teljesítményének növelése, a szerkezet-átalakítás és a modernizáció ösztönzése, illetve a mezőgazdasági vízfelhasználás hatékonyságának fokozása öntözési beruházások megvalósításával. A felhívás ITT érhető el. Következő benyújtási határidő: június 3. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: egyéni és kollektív projekt esetén is maximum 3 milliárd Ft.

Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása

A felhívás célja önkéntes együttműködések, öntözési közösségek létrejöttének ösztönzése, illetve működésük támogatása annak érdekében, hogy tevékenységükkel az öntözéses gazdálkodást hatékonyan megszervezzék. A rendelkezésre álló vízkészlet hatékonyabb felhasználását, gazdaságosabb megtérülését eredményezheti, ha azt az öntözni kívánó gazdák közösen, együttműködve használják fel, továbbá az öntözéshez szükséges infrastruktúrát együtt hozzák létre és együtt üzemeltetik, illetve együtt teszik meg az első lépéseket a beruházások létrejöttének érdekében. A felhívás ITT érhető el. Benyújtási határidő: 2022. május 26. (végső határidő: 2022. december 30.)

Napkollektor, napelem, korszerűsítés – pályázat kisvállalkozásoknak

A felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtása 2022. május 11. 9.00 órától 2022. június 10. 12.00 óráig lehetséges.

Egyéb támogatások

Kiskérődző állatjóléti támogatás: a támogatási kérelmet 2022. május 16. és 2022. június 16. között lehet benyújtani.

Sertés állatjóléti támogatás kifizetési kérelem benyújtása 2022. április 1. és április 30. között.

Szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához igényelhető támogatás: a kifizetési kérelmet a 2021/2022 borpiaci évben 2022. április 1. és 2022. július 1. között kell benyújtani.

Megjelent az “Energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása kkv-k részére” című pályázati felhívás tervezete (GINOP-4.1.5-22). A tervezet szerint a pályázatokat 2022. április 20. 9.00 órától 2022. május 3. 12.00 óráig lehetséges benyújtani.

Új pályázat lovas fejlesztésekre

Kiírták a méhészeti járművekre igényelhető támogatási felhívást

Átmeneti támogatást igényelhetnek a karácsonyfa-termesztők

További pályázati felhívások: Vidékfejlesztési Program

Forrás: agroinform.hu