Aki fólia alatt dolgozik, annak a hétfői hőség is enyhe időnek tűnt

Fotó: mgapro.hu

Perzselően forró napokon vagyunk túl: vasárnap és hétfőn is extrém meleg volt vármegyénkben. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan viselik ezt azok, akik nem vízparton hűsölnek. Beszéltünk a forró napon dolgozó diákmunkással és a párás fóliasátorban szaunázó rózsatermesztővel is.

A nyár eddigi legmelegebb napjain vagyunk túl: azt követően, hogy vasárnap Derekegyházán 38,1 fokkal megdőlt az évszak eddigi melegrekordja, hétfőn a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adtak a déli megyékre a hihetetlen hőség miatt. A napi középhőmérsékletet 29 fok fölé várták, ami előre jelezte: a maximumérték is magasan tetőzik majd. Így is lett, a legmelegebb órákban ismét perzselő meleg volt.

Az árnyék sem segített sokat

A forróságot értelemszerűen strandon, vízparton vagy egy légkondicionált helyiségben volt a legkönnyebb elviselni, sokaknak azonban ez nem adatott meg. Szegeden azt kerestük, hogyan hűsölnek azok, akik ezeket a lehetőségeket kénytelenek nélkülözni. A Kárász utcán kora délután 40 fokot mutatott a hőmérő, a térkövezett felületek csak úgy ontották a meleget. Stajrits Ferenc és felesége, Erzsébet Kőszegről érkeztek Szegedre, a vasárnapi szabadtéri előadás után levezetésként szegedi vendéglátóikkal a belvárosban fagyiztak. 

Még jó, hogy van egy kis árnyék, meg a napvitorlák felszerelése is jó ötlet volt. Itt őrült meleg van, még éjszakára sem hűlt le a levegő. Kőszegen ilyet nem tapasztalunk – mondta a férfi. Hozzátette, szerinte kellett volna a sétálóutcán is zöldfelületeket hagyni, az talán segítene azokon, akik ilyenkor szeretnének várost nézni.

Adománygyűjtés a 40 fokos placcon

A Klauzál téri oroszlános kútnál Sándor Zoltán frissítette éppen magát .Dorozsmáról megyek Deszkre, muszáj volt megállnom. Az asztmámmal nehezen viselem ezt a kánikulát – magyarázta. A férfimunka miatt rollerezett a legnagyobb melegben, mint mondta, ezen a menetszél sem segített. – 

Szerencsére már csak 73 napig kell ezzel a kis elektromos járgánnyal közlekednem, aztán meglesz a jogsim – mosolygott.

Tokaji Eszter tőlük kicsit távolabb, a tűző napon álldogált, a tér közepén próbálta adományozásra bírni az embereket. – Úgy voltam vele, talán ha nem az árnyékban ácsorgok, több embert elérek – magyarázta. Hozzátette, az SOS Gyermekfalunak gyűjt, tehát jó célért dolgozik a hőségben. És szerencsére még így is van, aki megáll és adakozik – tette hozzá.

Trópusi hőségben is kell a sapka

A diákmunkás melója tehát tegnap kemény volt, akadt azonban, aki még nála is embert próbálóbb körülmények között dolgozott. Ellátogattunk egy újszentiváni rózsatermesztőhöz, ezen szakmai képviselői ugyanis ebben a hőségben is fóliasátor alatt dolgoznak. Kipróbáltuk: ott eltöltve pár percet a hőségbe is megváltás volt kijönni. Délután 2 órakor 40 fokot mutatott a bejárat mellett elhelyezett hőmérő, bent még melegebb volt. 

A magas páratartalommal kombinálva ez pillanatok alatt kikészített bennünket. Szóráth József és felesége, Katalin napi 8-12 órát dolgozik 3600 négyzetméternyi fóliájuk alatt. Kemény fizikai munkát végeznek, naponta több mint 10 kilométert gyalogolnak, közben cipekednek. Ráadásul hosszú nadrágban, hogy a rózsaszárak ne karistolják véresre a lábukat.

Ma fél 12-ig szedtem a rózsát. Hozzá vagyok szokva a meleghez, de már ziháltam, amikor kijöttem – mondta Katalin, ő hogyan éli meg ezt az extrém meleget.

 De amikor 5 vödröt teleszedünk, bejövünk. Felvesszük a sapkát és a nagykabátot és bevisszük a virágot a 2 fokos hűtőkamrába. Szóval nincs okunk panaszra, mi minden nap szaunázunk  – nevettek. A rózsázásban ráadásul nincs megállás: minden nap, sőt az ilyen nagy melegben van, hogy naponta kétszer kell szedni a virágot. Ők így üdülésről nem is álmodoznak, marad a munkás szauna.

Irodában kényelmesen átvészelhető

A csongrádi önkormányzatnál át lehet vészelni a hőséget, a szinte az összes iroda fel van szerelve légkondicionáló berendezéssel – számolt be Gyovai Gáspár alpolgármester. Az ő irodájában és Bedő Tamás polgármesternél épp nincs ilyen eszköz, de azért, mint elmondta, elfogadható a hőmérséklet a városházán. Ott jártunkkor 26-27 fokot mutatott a hőmérő az egyik légkondi nélküli irodában.

A városháza vastag falú, régi épület. A tájolásának köszönhetően nem éri a déli tűző nap az irodákat, illetve a környezet is fásított, az is sokat segít. Egy kis légkondis rásegítéssel elfogadható hőmérsékletet lehet biztosítani, bár az is igaz, nem fázunk – közölte Gyovai Gáspár. A polgármesteri hivatal épületén belül külön ivókutakat nem állítottak fel, a dolgozók a teakonyhákban juthatnak hideg vízhez vagy szódához.

Az alpolgármester hozzátette, a városi cégeknél is odafigyelnek a nagy hőségben a dolgozókra: a kültéren végzett munkát javát igyekeznek a reggeli órákra szervezni és biztosítják a dolgozóknak a vízutánpótlást is.

Forrás: delmagar.hu

https://www.delmagyar.hu/helyi-kozelet/2023/07/aki-folia-alatt-dolgozik-annak-a-hetfoi-hoseg-is-enyhe-idonek-tunt