Akár ki is tilthatják az utakról az ukrán menekültek autóit Szászországban

Fotó autopro.hu

A németországi Szászország tartomány az ukrán rendszámú autók utakról való kitiltását fontolgatja – írta hétfőn a Bild című német lap. Az ilyen járművekre már nem vonatkozik az Ukrajnában kiállított „zöldkártya” és biztosítás sem egy évvel azután, hogy az EU területére léptek, ez a helyzet baleset bekövetkeztekor problémákat okoz a német sofőröknek.

Németországban meghaladta a 100-at a biztosítással nem fedezett ukrán járművek által okozott balesetek száma

– írta a Bild, a Német Biztosítók Szövetségére (GDV) hivatkozva. A nemzeti jogszabályok szerint a tulajdonosoknak az EU-ba való belépés után egy évvel be kell jegyeztetniük járműveket Németországban, hogy megmaradjon a sofőrök jogosítványuk, valamint a járművek biztosítása.

Tizenhárom hónappal a Moszkva és Kijev közötti konfliktus kirobbanása után azonban sok Németországban tartózkodó ukrán menekült nem siet a szabályok betartásával, ezért Armin Schuster tartományi belügyminiszter most drasztikus intézkedéseket tervez. „Itt már nincs több mozgástér” – mondta a politikus a lapnak.

„Ezeket a járműveket ugyanúgy fogjuk kezelni, mint bármely más járművet, amelynek nincs érvényes forgalmi engedélye vagy biztosítása, és kitiltjuk őket a közlekedésből.”

Schuster ugyanakkor nem közölte, hogy az intézkedés mikor léphet hatályba. Egyelőre a német autótulajdonosok, akik felelősségi vitába keverednek egy nem biztosított ukrán jármű tulajdonosaival hátrányos helyzetbe kerülnek. A Bild szerint nekik akár több évükbe is kerülhet, mire sikerülhet megtéríteni a kárukat.

Németország több mint 1 millió ukrán állampolgárt fogadott be a konfliktus több mint egy évvel ezelőtti kirobbanása óta. Tavaly októberében országszerte 23 önkormányzati vezető figyelmeztetett arra, hogy a helyi hatóságok kimerítettek minden forrást az újonnan érkezők megsegítésére kell fordítani. „A régiók falhoz vannak állítva” – fogalmaztak korábban az önkormányzati vezetők egy nyílt levélben.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20230404_ukran_menekultek_Nemetorszag_auto_visszaeles