Akár 11 millió forintnyi összegre is büntethetik a franciaországi randalírozók szüleit

Fotó CLEMENT MAHOUDEAU / AFP

Nagyon óvatosan fogalmazva már el lehet mondani, hogy túl vagyunk a zavargások csúcspontján – jelentette ki Emmanuel Macron köztársasági elnök, amikor fogadta a lázadás miatt aggódó 250 francia polgármestert. A köztársasági elnök a baloldali retorikával szakítva a randalírozó kiskorúak szüleinek megbüntetését helyezte kilátásba, ami ellentmondásos fogadtatásban részesült.

„Az önök dolgozói közül sokakat megtámadtak. Településeiken városházák, rendőrőrsök és iskolák megrongálását kellett átélniük” – e szavakkal fordult a helyi tisztségviselőkhöz Emmanuel Macron, aki köszönetet mondott a rendőröknek, csendőröknek, az önkormányzati rendőri állománynak és a tűzoltóság állományának is.

Mint arról a távirati iroda is beszámolt, a francia belügyminisztérium legfrissebb összesítése szerint a zavargásokban 3486 embert állítottak elő,

12 202 gépkocsit gyújtottak fel, 1105 épületben keletkezett tűzkár vagy rongálás, 209 rendőrségi és csendőrségi létesítményt ért támadás.

A legjelentősebb károkat hatvan iskolaépület szenvedte el, ezenkívül több mint ezer üzletet kifosztottak vagy felgyújtottak Bruno Le Maire gazdasági miniszter szerint. A tárcavezető külön támogatást ígért a legtöbb kárt szenvedett üzleteknek a biztosítók által folyósított kártérítésen felül.

A szülői felelősség

A polgármesterekkel azután találkozott Macron, hogy hétfő délben országszerte az elharapózott pusztítás ellen tiltakozó megmozdulásokat szerveztek a városházák elé az önkormányzati dolgozók és a velük rokonszenvező polgárok – idézi fel a Paris Match. A lap szerint összesen 250, zavargásoktól sújtott előváros és önálló település polgármesterét fogadta Macron, míg más források, így a BFM TV francia hírtelevízió 241 településvezetőt említ.

A megmozdulás előzménye az volt, hogy L’Haÿ-les-Roses-ban, ahol a polgármester megakadályozta a vandálok pusztításait és személyesen őrizte a városháza épületét, az éjjeli órákban megtámadták a városatya házát, és brutális módon zaklatták feleségét és gyermekeit.

Az eset országos felzúdulást keltett Franciaországban.

Macron már korábban is fölvetette a szülők felelősségét abban, hogy a randalírozók nagy részét kitevő kiskorúakat otthon tartsák. Újabban ugyanis már számos 12-13 éves, migránshátterű fiú is részt vesz a vandál pusztításban.

Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter szintén a szülők felelősségét vetette fel egy körlevélben, amelyet Franciaország minden bíróságára, ügyészségére elküldött. A szülőkre kiszabható büntetés, mint erre Macron is ráerősített,

akár két év szabadságvesztés és 30 ezer euró (kb. 11,3 millió forint) pénzbüntetés is lehet.

Olaj a tűzre?

A köztársasági elnök és az igazságügyi miniszter fölvetése erőteljes ellenreakciókat váltott ki a baloldalon: több politikus „cinikusnak” ítélte a tervezetet. Az LCI francia hírtelevíziónak nyilatkozva Ali Rabeh, a Párizstól nyugatra fekvő Trappes polgármestere bírálta Emmanuel Macront, amiért olajat önt a tűzre.

A marokkói–francia kettős állampolgár Rabeh, aki településén a baloldali-zöld-kommunista önkormányzati koalíciót vezeti, rámutatott, hogy azoknak a városrészeknek a lakossága, ahol az erőszakos cselekmények összpontosulnak, nagyrészt egyszülős családokból áll. Olyan helyzeteket írt le, amikor csak az anya dolgozik, hogy megpróbálja megtölteni a hűtőszekrényt, és ezért nincs ott, amikor a gyermeke elhagyja az iskolát és az utcán lóg.

Az iskolából hiányzó kiskorúak szüleinek járó

gyerekek után járó támogatás felfüggesztését 2010-ben, Nicolas Sarkozy jobboldali elnök idején fogadták el. Szocialista utódja, Francois Hollande (2012–2017) ezután hatályon kívül helyezte az intézkedést.

Helyi szinten néhány önkormányzat, például a jobboldali Nicolas Daragon (LR) által vezetett Valence városa pénzbüntetést fogadott el a rendreutasított vagy közrend elleni bűncselekményért elítélt kiskorúak családjaival szemben, megfosztva őket a város által fizetett szociális juttatásoktól.

Drogdílerek kérték

A jobbközép párti Francois Bayrou, a Modem elnöke, Emmanuel Macron legfőbb szövetségese egyetértett az azonnali szankciók elvével, ám az LCI-nek úgy fogalmazott: nem szabadna egyetlen válaszlépést hagyni, amely abból állna, hogy megfosztják az anyákat az egyszülős családokat gyakran eltartó minimális jövedelem egy részétől.

A helyzet fonákságát jelzi, hogy a France2 műsorában a a kommunista Fabien Roussel elmondta: drogdílerek az elmúlt két napban arra kérték a lázongókat, hogy

nyugodjanak meg, mert ez a zűrzavar árt az üzletüknek.

Ismert: az elmúlt két napban alábbhagytak a zavargások Franciaországban.

Forrás: hirado.hu