Akár 1 éves földhasználattal is pályázni lehet majd az új AKG-ra!

Fotó pixabay.com

Idén ősszel új agrár-környezetgazdálkodási (AKG) felhívás meghirdetése várható és a tervek szerint akkor is pályázni lehet, ha nincs meg a 3 éves folyamatos földhasználat.

Az Agrárminisztérium 2021 őszén új agrár-környezetgazdálkodási felhívás (AKG) meghirdetését tervezi, 2022. január 1-jével kezdődő, 3 éves kötelezettségvállalási időszakkal, megemelt támogatási mértékekkel és a földhasználati kérdések rugalmas kezeléséveljelentette be Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A 2015-ben megjelent, tavaly egy évvel meghosszabbodott AKG támogatás kötelezettségvállalási időszaka 2021. december 31-én lezárul, a minisztérium az új felhívás részletein dolgozik.

Az Agrárminisztérium oly módon tervezi a program folytatását a jelenlegi Vidékfejlesztési Program keretei között, hogy minél több gazdálkodó tudjon részt venni a támogatási programban és növekedjen a bevont területek aránya, azaz minél nagyobb területen valósuljon meg a természetkímélő gazdálkodás – mondta az államtitkár.

A tervek szerint a 2021 őszén megemelt egységköltségekkel, 2022. január 1-jével kezdődő, 3 éves kötelezettségvállalási időszakot átölelő új AKG felhívást 2025-től egy új – de már a Stratégiai Terv szabályrendszere szerinti felhívás követné.

A megjelentetésre tervezett kiírásban az előírások korábbi rendszere és alapvető struktúrája várhatóan megmarad, ugyanakkor – a Stratégiai Terv várható intézkedéseivel történő összehangolás és az uniós elvárásoknak való megfelelés érdekében – számítani lehet egyes előírások módosítására.

A forgatás nélküli művelési módok alkalmazása, illetve a talajkondicionálók, növénykondicionálók és mikrobiológiai készítmények használatának ösztönzése a továbbiakban a tervek szerint a közvetlen támogatások keretében, a 2023-tól újonnan induló Agrár-ökológiai alapprogram (AÖP) előírásai között jelenik meg, így ezen előírások várhatóan kikerülnek az AKG előírásrendszeréből.

A vetésszerkezeti előírások teljesítésével kapcsolatosan a minisztérium olyan megoldás kialakításán dolgozik, amely biztosítja, hogy az előírások teljesítése a kisebb területen gazdálkodók számára se jelenthessen indokolatlan nehézséget.

A pályázati felhívást a tervek szerint majd lehetővé teszi az AKG-hoz kapcsolódó támogatási kérelem benyújtását akkor is, ha a gazdálkodó – például a kötelezettségvállalási időszak alatt lejáró földhasználat miatt – a támogatási kérelem benyújtásakor még nem rendelkezik folyamatos, három éves jogszerű földhasználattal. A konstrukció keretében azon gazdálkodók, akik belépnek a programba, de a három éves kötelezettségvállalási időszak alatt lejár a földhasználatuk és azt nem tudják meghosszabbítani, a felhívásban foglalt részletszabályok mentén szankció nélkül az adott területet kivonhatnák a támogatási programból.

Az ismertetett tervekkel kapcsolatban hangsúlyozni kell, hogy az uniós jogszabályoknak való megfelelés érdekében és a Vidékfejlesztési Program kapcsolódó módosítási folyamatában még változhatnak, de fontos a gazdálkodók tájékoztatása a felkészülés érdekében – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

A tervek szerint akár 1 éves földhasználattal is pályázhatunk – emeli ki a tervekről a MAGOSZ. – Fontos, hogy a 2022-es AKG nem a korábbi program meghosszabbítása lesz, így olyanok is pályázhatnak, akik nem vettek részt az előző AKG-ban.

Forrás: AM, agroinform.hu