Agrárminiszter: hamarosan kifizetik a mezőgazdasági biztosítási díjak támogatását

Fotó drnagyistvan.hu

Nagy István szerint a klímaváltozás és a tavalyi aszály nyomatékosan felhívja a mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy feltétlenül érdemes biztosítást kötniük.

Az agrártárca vezetője kiemelte, hogy az Európai Unióban Magyarországon működik a legkiterjedtebb mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer. Ennek egyik pilléreként a gazdák hosszú évek óta igénybe vehetik az időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítási szerződések díjához nyújtott támogatást. Ezt a Magyar Államkincstárhoz benyújtott egységes támogatási kérelemben igényelhetik.

A mezőgazdasági termelők öngondoskodáson alapuló felelősségének megerősítését is célzó, a biztosítások díjának egy részét fedező támogatást az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési program keretéből biztosítja.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás éves keretösszege – amely 2016-ban még 4 milliárd forint volt – folyamatosan és dinamikusan növekszik.

Az elmúlt hét év alatt 100 ezer kérelem kapcsán több, mint 37 milliárd forintot fizettek már ki.

„2022. év vonatkozásában további több, mint 23 ezer kérelem kapcsán csaknem 14 milliárd forint támogatást hagyott jóvá a kormány, amely a Magyar Államkincstár hamarosan ki is fizet” – jelentette be az agrárminiszter.

Forrás: infostart.hu, MTI

https://infostart.hu/gazdasag/2023/01/20/agrarminiszter-hamarosan-kifizetik-a-mezogazdasagi-biztositasi-dijak-tamogatasat