Agrárcélokra is használható lesz a földmegfigyelési információs rendszer

Többek között mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer támogatására, a parlagfű információs rendszer működtetésére, illetve a területalapú támogatások ellenőrzésére is alkalmas lesz a fir-projekt, amelynek a megvalósítási szakasza következik. A földmegfigyelési információs rendszer alkalmas lesz egyebek között a jégzajlás megfigyelésére, erdőtűz észlelésére, árvízi elöntés-, valamint felszínborítás-vizsgálatra, növényzet-analízisre és a földfelszín mozgásának vizsgálatára is.

Megvalósítási szakaszába lépett a földmegfigyelési információs rendszer (fir) projekt, amelynek kialakítására a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) vezette konzorcium 7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült – mondta Pócza András, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) főosztályvezetője egy sajtótájékoztatón.

A főosztályvezető elmondta, hogy Magyarország az uniós tagsága révén résztulajdonosa annak a világszínvonalú műholdcsaládnak, amelyet a Copernicus programban fejleszt Európa. A program elérhetővé teszi a földmegfigyelési nyers adatokat, amelyek feldolgozása már az országok feladata. Ezt szolgálja a fir-projekt is. Kifejtette, hogy a földmegfigyelési adatok a nemzetgazdaság számos területén kiemelt jelentőségűek, hiszen az online elérhető, naprakész űrfelvételek segítségével egyebek között nyomon követhető a bolygó állapota, az épített környezet, valamint a természeti folyamatok és a krízishelyzetek is.

A projekt célja elsősorban olyan közszolgáltatások minőségének javítása, amelyek az állami intézmények eljárásait teszik hatékonyabbá. A fir a földmegfigyelési adatok előfeldolgozását minden esetben elvégzi, így a partnerszervek már a feldolgozott információhoz jutnak hozzá. A szolgáltatás automatizált, és bármikor valós időben elérhető lesz – mondta a szakember.

Fekete Gábor, Budapest Főváros Kormányhivatalának főosztályvezetője szerint a fir létrehozásának több előnye van a hazai téradat-szektor számára. A hivatal szerepe a fir-ben az űrfelvételek feldolgozásával kapcsolatos szakmai tapasztalatok megosztásán túl kiterjed a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer támogatására és a parlagfű információs rendszer működtetésére, illetve a területalapú támogatások ellenőrzésére is.

Több, az agráriumnak fontos információ látható lesz a fir-rel

Rudan Pál, a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy létrehoznak egy földmegfigyelési adatközpontot és egy földmegfigyelési operatív központot. Ezek adatokat biztosítanak majd egy e-Föld elnevezésű portálnak. A fir alkalmas lesz egyebek között a jégzajlás megfigyelésére, erdőtűz észlelésére, árvízi elöntés-, valamint felszínborítás-vizsgálatra, növényzet-analízisre és a földfelszín mozgásának vizsgálatára is.