Aggodalom

Fotó pixabay.com

A balatonfüredi Polgári Kisgazdák megvitatták az aktuális járványhelyzetet. Jelenleg Balatonfüreden nincs elrendelve kötelező házi karantén. Magyarország szerencsésen túljutott a járvány első szakaszán. Talán 2021 tavaszára lesz védőoltás is. Amíg azonban ez nincs, fokozott elővigyázatosságra van szükségünk.

Nekünk, balatonfüredi Polgári Kisgazdáknak az alábbi gondolataink lennének: Budapesten és a nagyvárosokban a járvány terjedésének egyik veszélyforrása a tömegközlekedés. Érdemes lenne azt mérlegelni, hogy célszerű-e bevezetni a lépcsős munkakezdést és munkabefejezést minden olyan munkahelyen, ahol erre lehetőség kínálkozik. Ez azt jelentené, hogy olyan munkahelyeken, ahol ez megszervezhető, akár fél, vagy egy órával előbb, illetve máshol pedig fél, vagy egy órával később kezdődne és fejeződne be a munkaidő. Így a reggeli és a délutáni közlekedési csúcsok 3 órás idősávban lennének széthúzhatók, csökkentve ezzel az autóbuszokon, villamosokon és a közutakon a zsúfoltságot. Ezzel növelni lehetne a közlekedők közötti szociális védőtávolságot, illetve az egyéni közlekedésben a balesetveszélyt. Azt is fontos, hogy az itt leírt gondolatból nem szabadna kötelező érvényű rendelkezést kiadni, hanem azt csak ajánlásként kellene a munkaadók és munkavállalók felé megfogalmazni. Két okból is csak ajánlás lenne a célszerű. Az egyik az, hogy csak a munkahelyek egy részénél van lehetőség egy ilyen intézkedés bevezetésére, de számos ilyen munkahely van. A másik ok pedig az, hogy a járvány leküzdése mindannyiunk közös érdeke, tehát ami észszerű, ráadásul különösebb költséggel sem jár, azt amúgy is mindenkinek feltétlenül érdemes megtenni.

Mi balatonfüredi Polgári Kisgazdák továbbra is azt gondoljuk, hogy fontos lehet a forgalmas közterületek, autóbusz- és villamosmegállók rendszeres permetezése fertőtlenítőszerrel. Ez kivitelezhető lenne úgy, hogy a locsolóautók tartályába a vízhez fertőtlenítőszert kevernek a gépkocsivezetők, illetve megfelelő térítés ellenében ebbe a munkába bevonhatók lennének azok a földművesek, akiknek egy-két napra van szabad szántóföldi, vagy kertészeti permetezőgép-kapacitásuk.

Az se lenne haszontalan talán, hogy egyre több ponton ellenőriznék az egészségügyi hatóságok a járókelők homlokához tartott hőmérővel az emberek testhőmérsékletét. Alapos gyanú esetén pedig azonnali vírustesztre kerülhetne sor.

A mobiltelefonokra letölthető vírusradar-applikáció nagyon jó kezdeményezés. Magyarország felkészült egy esetleges tömeges megbetegedés kivédésére. A következő nagyon fontos feladatunk az, hogy ezt a felkészültséget soha se kelljen igénybe venni.

A gazdaság nem állhat le. Ez alaptétel. Ugyanakkor az esetleges megbetegedések is súlyos egyéni és társadalmi terheket jelentenek. A javaslatunk az, hogy továbbra is tegyünk meg minden logikus lépést a járvány esetleges újbóli terjedésének a visszafogása érdekében, pláne akkor, ha ez különösebb kiadással nem jár.

A balatonfüredi Polgári Kisgazdák képviseletében Honlapunk kedves olvasóinak és minden honfitársunknak jó nyaralást, lehetőleg magyarországi üdülőhelyeken eltöltött vírus-mentes szép napokat kíván Dr. Paál Sándor c. egyetemi docens, egyesületi tag Balatonfüredről.