Aggodalmunk indokolt /9 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

fotó lizzy-japanblog.blogspot.hu

9 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4465 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, így az elhunytak száma változatlanul 596 fő, 3339-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 530 fő. Az aktív fertőzöttek 33%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 45%-a budapesti. 76 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. A beutazási korlátozások bevezetése óta a hatósági házi karanténban lévők száma nő, jelenleg 8683 embernél van érvényben. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget.

A kormány, az Operatív Törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz.  Az általános szabályok változatlanok: továbbra is viselni kell a maszkot az üzletekben, a tömegközlekedésben és továbbra sem tartható 500 fő feletti zenés, táncos rendezvény.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Szlávik János: Zárt terekben muszáj maszkot hordani

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológus főorvosa, az InfoRádió Aréna című műsorának adott interjújában elmondta:  nagyon sok érv szól amellett, hogy az iskolákat ki kell nyitni szeptemberben, de szerinte ellenérvek is vannak, hiszen sokan mondják, hogy a második hullám, amit nagyon sokan októberre, novemberre várnak, pont azért fog bekövetkezni, mert kinyitják az iskolákat. Elképzelhetőnek nevezte, hogy egyes iskolák ki fognak nyitni, mások pedig a távoktatást fogják választani. Szlávik János kiemelte: zárt terekben muszáj maszkot hordani, ugyanakkor úgy látja, lazult a fegyelem, nem igazán hordunk már maszkot, és távolságot sem tartunk.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az RTL Klub Híradójának arról beszélt, a járvány első szakaszát jól kezelte az ország, de a vírus még köztünk van. Szerinte nemcsak a tünetekkel rendelkezőket kell tesztelni, hanem a szabadságról hazatérőket és azokat a tanárokat is, akik szeptemberben visszatérnek az oktatásba.

INFOSTART.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ