Afrikaiak okoztak zavargást Németországban, huszonhat rendőr sérült meg

Fotó MTI, AP, Darko Bandic

Giessen városában csapott össze eritreai kormánypártiak és ellenzékiek kemény magja.

Több száz német rendőr gumibotot és paprikasprayt vetett be, hogy megfékezze az eritreai kulturális fesztivált megcélzó tömeget Giessen központi városában – írta a BBC.

A tüntetők dühösek voltak, amiért a fesztivál Giessenben megrendezték, és a „tekintélyelvű eritreai rezsim propagandagyakorlatának” nevezték. A hatóságok igyekeztek megakadályozni a rendezvényt, mivel tavaly is hasonló zavargások törtek ki  – tették hozzá. 

A rendőrség közleménye szerint szombaton órákon át tartó összecsapások zajlottak, és 26 rendőr megsérült.

Mintegy száz embert letartóztattak

A rendőrség közel száz embert tartóztatott le, és a városközpontban le kellett állítani a forgalmat.

A közleményből az is kiderült, hogy a tüntetők üvegekkel és kövekkel dobálták a rendőröket, megrongáltak néhány járművet, és leszakították a fesztivál helyszínét körülvevő kerítést. De megdoblták a fesztivál résztvevőit szállító buszokat is. A Twitteren közzétett videókon is látszik, hogy a tüntetők tömegei már-már „futóversenyt” rendeztek a rendőrökkel a városban.

Ezek közül egyet alább tekinthetnek meg:

Németország sok eritreait fogadott be

A fesztivált a Németországi Eritreaiak Központi Tanácsa szervezi, amely közel áll az eritreai nagykövetséghez. Az elmúlt években Németország sok eritreai számára nyújtott menedékjogot – ők alkotják az EU-ban letelepedni kívánó afrikai migránsok egyik legnagyobb csoportját. Emberi jogi szervezetek dokumentálták az eritreai hatóságok által elkövetett nagymértékű visszaéléseket, beleértve a szigorú cenzúrát, a kényszermunkát és a rabszolgasághoz hasonlítható katonai besorozást – ismertette a BBC.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/kulfold/2023/07/afrikaiak-okoztak-zavargast-nemetorszagban-huszonhat-rendor-serult-meg