Afgán maffia és erőszak: továbbra is népszerű a balkáni útvonal a migránsok körében

Fotó EPA

Hiába az egyik legnehezebb, a bevándorlók még mindig tömegével választják a balkáni migrációs útvonalat. Bár egyre nagyobb akadályokkal kell szembenézniük, Szerbiába megállás nélkül érkezik az utánpótlás. Az Unióba tartó emberek azt mondják: nemcsak a katonákkal és rendőrökkel gyűlik meg a bajuk, de az afgán maffia is egyre nagyobb befolyásra tesz szert a térségben. A sidi lakosok elmondása szerint az illegális bevándorlók csoportos jelenléte már mindennapossá vált a városban. A migránsok nagy csoportokba verődve sétálnak a város utcáin. Közben taxisokkal egyeztetnek.

Egy marokkói migráns az M1-nek arról beszélt, hogy bár nagyon nehéz átlépni az unió határait, mégis tovább mennének.

Két útvonalon mehetünk tovább. Ausztria vagy Szlovénia felé mehetünk, de mindkét útvonal nagyon nehéz. Az egyiken a horvát rendőrökkel gyűlik meg a bajunk, a másik útvonalon pedig a magyarok nem engednek át minket a határon ”– ecsetelte a lehetőségeket egy marokkói migráns. Az illegális bevándorlók csupán rövid ideig maradnak a városban. Miután megpihentek már indulnak is tovább az Európai Unió felé. Rövid ott tartózkodásuk alatt a városban működő befogadóközpontban húzzák meg magukat, de vannak olyanok is, akik a környéken működő panziókban keresnek menedéket.

 „Nagy problémám van, elvették a pénzem és a telefonom. Körbevettek és kényszerítettek, hogy adjam oda nekik. Most pénzem és telefonom sincs, nem jelentkezhetek a családomnál” – panaszkodott az M1 stábjának egy algériai migráns.

Az afgán maffia, a fokozódó migrációs nyomás és az erőszak egyszerre van jelen a Vajdaságban. Csütörtökön újabb fegyveres leszámolás volt, ezúttal a magyar határhoz közeli Zomboron. Afgán és szír bevándorlók estek egymásnak kalasnyikovokkal és machetékkel. Két ember megsérült, egyikük súlyosan, másikuk könnyebb sérüléseket szenvedett.

Forrás: hirado.hu