Adventi megemlékezés Kányádi Sándorról – Agria folyóirat estje Egerben

Szíki Károly A kép forrása: kpe.hu

Hagyományos adventi irodalmi estre hívta össze az Agria folyóiratban publikálókat és a folyóira pártolóit Ködöböcz Gábor főszerkesztő. A Kálvin Házban megtartott ünnepi találkozó első részében levetítették Kányádi: Halottak napja Bécsben című verséhez készült illusztráció-sorozatot, amelyet Nagy Zita festő- és grafikusművész készített. A verset maga a költő mondta el, stílusosan pedig- mivel versét Mozart: Requiem művének hatása alatt írta-, aláfestésként ez a zene volt a produktum harmadik oszlopa.

A vetítést követően Bertha Zoltán és Szakolczay Lajos irodalomtörténészek elemezték Kányádi versét, keletkezésének körülményeiről és a vers hatalmi arrogancia által való megcsonkításáról beszéltek, majd a jelenlévő írók és költők közül többen felolvasták a téli számban megjelent vereseiket (Finta Éva, Almai Tibor, Kaiser László, Holló József, Sipos Erzsébet), Lisztóczky László Ady versét segítségül véve adventi köszöntőt mondott.

Ködöböcz Gábor Szíki Károlyt a folyóiratban megjelent Farkas Árpád interjú kapcsán arra kérte, hogy mutassa be Kányádi Sándor és Farkas Árpád barátságát, ahogyan ő látja. Szíki bemutatta, majd elmondta Farkas Árpád Kányádihoz írott versét.

Az Agria folyóirat gyorsan országos rangot vívott ki magának, de az elszakított területeken és a magyar emigrációban is egyre többen olvassák. Talán nem véletlen ez, hiszen ha valaki beleolvas csak az e számban  publikálók névsorába, megérzi a sokszínűséget és a színvonalat: Gál Sándor, Bertha Zoltán, Kaiser László, Sajgó Szabolcs, Szakolczay Lajos, Serfőző Simon, Anga Mária, Finta Éva, Cs. Nagy Ibolya, Konczek József, stb..

Sajnálatos tény, hogy ismételten süket láthatatlan maradt a Városházára postázott meghívóval kapcsolatosan, pedig a folyóiratot Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata adja ki. De távol tartotta magát a Televízió Eger is. (Forrás: Szíki Károly: Heti Hang Szóró—Hangosan mindenről, ami nekünk fontos)