Adómentesek maradhatnak 30 éves korukig a gyermeket vállaló nők

Fotó: shutterstock

A kormány szeretné elérni, hogy a következő év végére egy számjegyűre zsugorodjon az infláció. Erről is beszélt szerdán a miniszterelnök. Orbán Viktor azt is mondta: a szerdai kormányülésen vitatják meg azt a lehetőséget, hogy a fiataloknak 25 éves korig járó adómentességet – a gyermeket vállaló nők esetében – 30 évre emeljék. Közben a jövő évi minimálbér összegéről szóló megállapodást is aláírták, ami januártól több ágazatban is béremelkedést hoz majd – számolt be róla az M1 Híradója.

Az M1 Híradó riportjában bemutatott Benedek szombaton lesz 4 hetes. Édesanyja azt mondja: a gyerek 2 éves koráig otthon maradna, így nagy segítségnek tartja, hogy januártól jelentősen emelkedni fog a GYED.

„Nagyon nagy segítség lesz, hiszen nem volt egy zökkenőmentes terhességem, nagyon hamar kiestem a munka világából, amit a családunk költségvetése is megsínylett és ezért nagy örömmel fogadjuk az új kibővített támogatásokat” – jelentette ki az édesanya.

Míg idén a Gyermekgondozási díj bruttó maximális összege 280 ezer forint volt, januártól a minimálbér emelésével 324 ezer forintra emelkedik majd.

Ahogy emelkedik a diplomás Gyed is: az alapképzésben tanuló hallgatóknak 162 ezer forintra, míg a mesterképzésben résztvevőknek 207 ezer forintra.

Januártól többet kapnak azok a szülők is, akik beteg gyermeket nevelnek. Viktornak SMA betegsége van, tolószékhez kötött, folyamatos ellátásra van szüksége. Édesanyja januártól már a megemelt GYOD-ot vagyis a gyermekek otthongondozási díját kapja. „Nem számítottam rá, de nagyon örülünk azért ennek, hogy azért tényleg sokat számít a mindennapokban is” – mondta a szülő.

GYOD-ot 2019 óta jár azoknak a családoknak, akik tartósan beteg, vagy súlyos fogyatékossággal élő gyermeket nevelnek. Ez az összeg januárban már 232 ezer forint lesz. A családokat érintő ellátások összege a minimálbér emelkedésével párhuzamoson nő.

Januártól a kötelező legkisebb munkabér 16 százalékkal 232 ezer forintra nő. A garantált bérminimum összege pedig 14 százalékkal 296 400 forintra emelkedik. Az erről szóló megállapodást szerdán írták alá.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint a jelentős növekmény hatására azok is magasabb jövedelemre számíthatnak, akik a versenyszférában dolgoznak és többet keresnek a minimumnál.

„Az látszik, hogy nagyságrendileg minimum egy számjegyű, de inkább kétszámjegyű bérfejlesztések várhatók, átlagkereset kapcsán több szektorban is, ami egyébként egy örvendetes tény” – hangsúlyozta Czomba Sándor államtitkár.

A kormány bértámogató és munkahelyteremtő intézkedései lehetővé tették, hogy folyamatosan emelkedjen a foglalkoztatottak száma.

Orbán Viktor szerdán azt mondta: a kormány arról is tárgyal, hogy a gyermeket vállaló nőknek 30 éves korukig ne kelljen személyi jövedelemadót fizetniük.

„A fiataloknak 25 éves korig járó adómentességet azoknak a nőknek az esetében, akik vállalnak gyermeket, azt 30 évre fölemeljük, így fest a 23-as évünk, védekezni fogunk, de a nagy céljainkat nem adjuk fel, szuverenitás, szabadság, teljes foglalkoztatás és családok támogatása ezeket a nagy célokat 23-ban a várható nehéz körülmények közepette sem akarjuk föladni” – fogalmazott a miniszterelnök.

Szakemberek kiemelik, hogy Magyarországon a fiatalok munkanélküliségi rátája már idén is 10 százalék alá csökkent, ami minden idők legjobb adata.

Forrás: hirado.hu