Adócsökkentést jelentett be Varga Mihály

Varga Mihály pénzügyminiszter. - A kép forrása: infostart.hu

Nem ismerjük még az adóügyi változások szélesebb körét, csak találgatásokat lehet látni, a pénzügyminiszter most bejelentett néhány pozitív változást. Aggodalommal olvastuk viszont azt a javaslatot, amely nem a kormánytól, nem is a pénzügy-minisztertől érkezett, hogy most a járvány idején csökkentsék az egykulcsos adó mértékét.

A Polgári Kisgazdák az egykulcsos adót kényszerűen azért fogadták el, mert meggyőző érvek voltak arra, hogy segíthetik a korábbi válság után a gazdaság beindítását. Az egykulcsos adót azonban nem tarthatjuk sem arányosnak, sem igazságosnak. A jelen helyzetben, amikor a hazai nagytőke jelentős hazai állami forrásokhoz jut, ilyen források várhatók az Európai Uniótól is, mi meggyőződéssel valljuk, hogy a segítség a nehéz helyzetben lévő embereknek, a kis és középvállalkozásoknak szükséges a legnagyobb mértékben. (kpe)

 

A családok és a vállalkozások érdekében jelentős adóügyi könnyítésekről döntött gazdaságvédelmi operatív törzs – jelentette be a testület hétfői ülését követően a pénzügyminiszter.

Varga Mihály a közösségi oldalára feltöltött videóban elmondta, hogy a testület döntése alapján januártól a 11 százalékosra mérséklődő kisvállalati adó (kiva) bevételi értékhatára a kétszeresére, azaz 3 milliárd forintra emelkedik. Az egyszerűsített adónemet így jóval többen választhatják.

Az adminisztrációs terheket csökkenti, hogy 2021 második fél évétől az adóhivatal minden cég számára elkészíti az áfabevallás tervezetét, így csaknem félmillió társaság mentesül a kötelezettség alól

– tette hozzá.

A vállalkozások mellett a családokat is segíti jövőre, hogy több mint másfél millió államigazgatási ügy intézése ingyenessé válik. Az intézkedés csaknem 5 milliárd forintot hagy az érintetteknél. A gazdaságvédelmi operatív törzs emellett javasolja, hogy a magánszemélyeknek a cégek által biztosított járványügyi szűrővizsgálat mint juttatás adómentes legyen. A változás tesztenként több mint 7 ezer forint adó megtakarítását eredményezi a foglalkoztatónak – közölte a tárcavezető.

Varga Mihály végezetül bejelentette, hogy beruházások ösztönzése érdekében döntöttek a fejlesztési tartalék 10 milliárd forintos felső értékhatárának eltörléséről is. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az intézkedések összhangban állnak a kormány eddigi adópolitikájával, de a rendkívüli helyzet miatt gyorsítani kell az adók csökkentését, ügyintézésük egyszerűsítését, és a befektetések ösztönzését.

Forrás: MTI, hirado.hu