Áder János szerint fel kell lépni az embercsempészek és a terroristák ellen

Fotó MTI, Illyés Tibor

Az államfő az Arraiolos-csoport római ülése után közölte: mindhárom téma nemzetközi együttműködést igényel Európában. Az államfő kifejtette: az Európai Uniónak fokoznia kell az embercsempészek és a terroristák elleni fellépést, ugyanakkor növelni kell a megelőzésre és a háborúk által sújtott régiók újjáépítésére szánt forrásokat – számolt be az M1 Híradója.


Egy év kihagyás után ült össze újra az Arraiolos-csoport, a római elnöki palotában. A közvetlen végrehajtó hatalommal nem rendelkező elnökök évről-évre az unió jövőjéről és a szervezet előtt álló kihívásokról egyeztetnek.

Idén 14 uniós ország ült tárgyalóasztalhoz. Az unió jövőjének külső dimenziója volt a fő téma.

Áder János köztársasági elnök közös cselekvést sürgetett a migráció, a klímaváltozás és az adósságválság ügyében is. A bevándorlásról azt mondta, fokozni kell a terroristák elleni fellépést, a megelőzésre szánt forrásokat pedig növelni kell.

„Az európai uniónak az embercsempészek elleni, terroristák elleni fellépést erősíteni kell, a megelőzésre szánt és a háború által sújtott területek újjáépítésére szánt forrásokat pedig növelni. Enélkül újra s újra újabb és újabb migrációs hullámokkal kell szembesülnünk.”

Az államfő a klímaváltozás és az adósságválság kapcsán arról beszélt: több európai ország komoly adósságot halmozott fel már a járvány előtt is, ezen pedig a pandémia csak rontott.

Az adósságválság kezelése nélkül viszont nehezen érhetők el a közös célok, köztük a klímavédelem is.

Az államfő később külön is találkozott Frank Walter Steinmeier német szövetségi elnökkel, csütörtökön pedig Sergio Mattarella olasz elnökkel folytat megbeszélést.

A két államfő legutóbb bő másfél éve, 2020. februárjában egyeztetett, akkor főként a migráció, a nyugat balkáni bővítés és a klímapolitika volt a téma.

Forrás: hirado.hu