Áder János: Egy fok mínusz a termosztáton, hét százalék mínusz a gázszámlán

Fotó: MD

A Kossuth Rádióban tíz héten keresztül, szerdánként beszélgetést hallhatnak Áder János köztársasági elnökkel a klímaváltozásról, a közelgő Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expo kapcsán.

Ma még 770 millióan élnek elektromos áram kényelme nélkül a világon

Áder János – aki szerda délután Strasbourgban az Európa Tanács parlamenti közgyűlése plenáris ülésének környezetvédelmi témájú vitáján szólal fel elmondta, nap mint nap arról hallunk, hogy nagymértékben nőtt a világon, Európában, Magyarországon a zöld energiarendszerek száma.

1992-ben 13 százalék volt a tiszta, zöld energiafogyasztás, pár évvel ezelőtt pedig ez az arány 15 százalékra változott. Ez pedig mégsem olyan nagy különbség. Ez azzal magyarázható, hogy az elmúlt években megnövekedett az energiafogyasztás – mondta Áder János.

Az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy lehet bővíteni a kapacitásokat, de ha ez nem párosul energiahatékonyságot javító intézkedésekkel, akkor „állandóan csak futunk a pénzünk után”, újra és újra kapacitásbővítéssel kell a növekvő energiaigényt kielégíteni.

A napelemek, a napenergia ára az elmúlt pár évben jelentősen lecsökkent – mondta

Ma még a Föld lakónak a jelentős része 770 millió ember nem fér hozzá a vezetékes áramhoz. Ugyanakkor az ENSZ által kitűzött fenntarthatósági célokban leszögezték, hogy 2030-ra ezt a számot 0-ra csökkentik. Ehhez jelentős kapacitásbővítéshez van szükség, mivel azt is szem előtt kell tartani, hogy nemcsak az energiaigény növekedik folyamatosan, hanem a népesség is folyamatosan nő.

Kényelmetlenség nélkül is óvhatjuk az energiát

Ha figyelembe vesszük azt, hogy nő a napi átlaghőmérséklet, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy nő a légkondicionáló berendezések beszerzésének igénye is.

Arról is beszélt a köztársasági elnök, hogy hét százalékos energiafelhasználás-csökkenést jelent az, ha egy fokkal csökkentjük a szobánk hőmérsékletét, tehát ha télen mondjuk nem 23, hanem 22 fokra állítjuk be a termosztátot a lakásunkban.

Magyarországon 27 százalék a tiszta energiafogyasztás aránya. A teljes energiafogyasztás 13 százakét pedig megújuló energiaforrásokból nyerjük ma Magyarországon.

A kormány arra is törekszik, hogy 2030-ra Magyarországon a tízezer lakosnál nagyobb városokban már csak elektromos buszok közlekedjenek – hangsúlyozta.

Zöld fejlesztésekre is szükség van a tudatformálás nem elég

A szemléletváltás a legfontosabb a klímaváltozás megállításában. Ugyanakkor a technológiaváltásról sem szabad megfeledkezni, mivel újabbnál újabb zöld fejlesztésekre, innovációkra is szükség van. Erre egy példa, zöld energiatárolókat kell kifejleszteni, mivel hiába termelünk nagy mennyiségben zöld energiát, ha azt nem tudjuk tárolni.

A Planet Budapest eseményen azt is bemutatják majd, hogy hogyan, milyen technológiákkal lehet majd tárolni, szállítani a zöld, tiszta energiát.

A népi bölcsesség itt is érvényes

Sok kicsi sokra megy – hangzik a népi bölcsesség. Vagyis, ha odafigyelünk és tudatos fogyasztókká válunk, odafigyelünk mit vásárolunk, hogyan mosunk, hogyan közlekedünk, akkor akár egyénenként is hozzájárulhatunk a klímaváltozás megelőzéséhez, lelassításához.

A Kossuth Rádióban tíz héten keresztül, szerdánként beszélgetést hallhatnak Áder János köztársasági elnökkel a klímaváltozásról, a közelgő Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expo kapcsán.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió